Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nei til kraftlinjer

Arbeiderpartiet mister velgere på Vestlandet. Årsaken er at regjeringen vil bygge kraftlinjer gjennom Hardanger.

Arbeiderpartiet (Ap) hadde 26,8 prosents oppslutning på Vestlandet. Det viste en måling i juni. To måneder senere har Aps støtte i området falt til bare 16,2 prosent. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I juli bestemte regjeringen at det skal bygges kraftlinjer i Hardanger. Kraftlinjene skal være på tvers av Granvinsfjorden fra Sima til Samnanger. Over halvparten av det norske folk er imot prosjektet. Det skriver nettavisa VG Nett.

55,7 prosent sier at de er motstandere av kraftlinjen. Det viser en måling laget av InFact for avisa VG. Bare 18,3 prosent støtter utbyggingen.

Medlemmer i Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (SV) i Hardanger er sinte på partiene sine. De mener at regjeringen tar feil.

LES MER HER: Slutter i protest

Terje Riis-Johansen er olje- og energiminister for Senterpartiet (Sp). Han er ikke er overrasket over den store motstanden.
– Jeg forventer ikke at vi skal klare å skape entusiasme for høyspent-master. Det er få som liker kraftlinjer. Men de er viktige for å sikre strøm-forsyningene til Bergen, sier han til VG.

LES MER HER: – Ja til kraftlinje

Høyspent-linjen skal gå gjennom fem kommuner. De høyeste mastene blir 45 meter høye. Noen kaller dem derfor monster-master. 

I vår ble det kjent at Statnett har vurdert to andre ruter. De ble ikke valgt. Rutene ville gitt mindre inngrep i naturen enn den ruten selskapet ønsker å bygge ut.