Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nekter for å ha stanset bok

Arbeiderpartiet (Ap) skal ha stanset en avslørende bok om norske spioner. Det nekter de for.

I 2001 skal etterretnings-politiet i Norge (POT) blitt varslet om en bok. Den skal ha vært skrevet av den tidligere sovjetiske agenten Vasili Mitrokhin. I boka skal det ha stått navn på to nordmenn. De skal ha vært spioner for agent-organisasjonen KGB i Sovjetunionen, skriver avisa Dagbladet. Avisa hevder også at Arbeiderpartiet (Ap) og POT stanset boka. Det nekter de for.

Per Sefland var sjef for POT 2001. Han hevder at ikke var med på å stanse den britiske spionboka.

- Dette hadde jeg glemt, men når du nevner det, så husker jeg navnet Mitrokhin. Han hadde sluttet i KGB. Det var rykter om at han holdt på å skrive en bok. Men jeg kan ikke huske at vi ble varslet om dette av britisk etteretning, sier Per Sefland til avisa Aftenposten.

Boken handler om spioner i nord. Dagbladet har snakket med to personer som ikke har sagt navnet sitt. Boka skal ha vist at Arne Treholt ikke var den eneste spionen i Norge. Det skal også to personer i Ap og Utenriks-departementet har vært.

Ap skal ha presset britiske myndigheter til å forby boka. Manuset skal være låst inne.

Thorbjørn Jagland ledet Ap på dette tidspunktet. Martin Kolberg var utenriksminister og partisekretær. De nekter for å har vært med på å stoppe boka, sier de til nyhetsbyrået NTB.

- Helt utenkelig. Det har aldri vært bevist at andre enn Arne Treholt i AP var agenter eller spioner. Dersom det stemte, ville vi aldri skult det. Vi har da heller ikke beskyttetTreholt noen gang, sier Kolberg. Han ber Dagbladets kilder om å stå fram.

Utenriks-departementet skal granske påstandene.

Jagland sier at han aldri hørte om en slik bok.

 

 

Emneord

kgb spion ap norge