Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nekter korrupsjon

Fire personer er tiltalt for korrupsjon i Yara. Alle de fire tiltalte nektet for dette da rettssaken startet i Oslo tingrett.

Yara-saken er den største korrupsjonssaken i Norges historie. Bedriften Yara selger og produserer næring til planter. Det selges til bønder over hele verden. Men i flere land har Yara betalt andre for å oppnå fordeler. Det kalles bestikkelser og er korrupsjon.

Politiet som etterforsker økonomiske lovbrudd heter Økokrim. Økokrim mener at Yara har betalt penger for å skaffe seg fordeler de ellers ikke ville hatt. Slik korrupsjon er ulovlig.

Thorleif Enger er tidligere konsernsjef i Yara. Han er en av de tiltalte. Det er også Tor Holba, amerikanske Kendrick Taylor Wallace og franske Daniel Roger Clauw. Alle de fire sier at de er uskyldige. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De er tiltalt for grov korrupsjon på slutten av 2000-tallet. Korrupsjonen er knyttet til Yaras arbeid i Libya og India. Alle de fire var ledere i Yara da bestikkelsene skal ha skjedd.

Økokrim sier at alle var involvert og med på korrupsjonen i Libya. Holba var ikke involvert i India. Økokrim har referater fra ledelsens jevnlige møter. Referatene er bevis for at de snakket om India og Libya.

– Vi mener å kunne føre bevis for at det ble inngått avtaler om bestikkelser. Det sa Marianne Djupesland under sitt innledningsforedrag. Djupesland er førstestatsadvokat i Økokrim.

Det skal være snakk om ulovlige utbetalinger på rundt 56 millioner kroner. Pengene er betalt ut til tjenestemenn i Libya og India. Bare deler av dette ble utbetalt. Det står det i tiltalen.

Det ser ut som at det er Wallace og Clauw som i hovedsak har gjort avtaler om ulovlige overføringer av penger. Økokrim mener at Enger visste om overføringene. Pengene ble overført via en rekke kontoer i Sveits og De britiske jomfruøyer.

Den høyeste straffen de kan få er ti års fengsel. Rettssaken startet i Oslo tingrett i dag, mandag. Det er satt av 45 dager til rettssaken.

Yara varslet Økokrim i 2011 om mulig korrupsjon i et prosjekt i Libya. Økokrim har bevist at Yara har betalt bestikkelser i Libya, India og Russland.

Yara har allerede godtatt en bot på 295 millioner kroner for grov korrupsjon i Libya, India og Russland. De har innrømmet at det er utbetalt bestikkelser for over 70 millioner kroner.

Dette er den største boten som er gitt til et norsk firma noensinne.

LES OGSÅ: Flere sjefer tiltalt for korrupsjon

LES OGSÅ: Yara får bot på 295 millioner kroner

LES OGSÅ: Økokrim sikter norsk firma