Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nektes å reise til Kina

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har blitt nektet visum til Kina. Han mener at kineserne fortsatt er sinte på grunn av Nobels fredspris.

Kjell Magne Bondevik leder Oslosenteret for fred og menneske-rettigheter. Han leder også en del av Kirkenes Verdensråd.

Mandag skulle han ha ledet et møte i Kirkenes Verdensråd i Nanjing i Kina. Men det gikk ikke. Fredag ble han nektet visum. Alle de andre 29 deltakerne fikk visum, skriver avisa Aftenposten.

– Jeg synes dette er uheldig. De klarer nok å ha møtet uten meg, men jeg skulle jo gjerne vært der. Det er snart to år siden Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris. Jeg ser at kineserne fortsatt driver på med markeringer, sier Bondevik.

Bondevik sier at kineserne ikke ga ham noen grunn. Han sier han ikke har hatt noe med fredsprisen å gjøre. Men Bondevik tror kineserne har lest at han har snakket positivt om prisen.

Norske myndigheter prøvde å hjelpe den tidligere statsministeren. Men det gikk ikke. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at han ikke forstår hvorfor Bondevik ble nektet visum. Men han ser et mønster i det som skjer.

Liu Xiaobo sitter fengslet fordi han jobbet for demokrati i Kina. Han vil ikke at bare Kommunist-partiet skal ha makten.

Myndighetene i Kina advarte mot å gi Nobelprisen til Liu Xiaobo. De mente at det var «upassende».

Thorbjørn Jagland er leder av Nobel-komiteen. Han kritiserte i talen sin Kina for å bryte flere internasjonale avtaler som landet har skrevet under på. I Kinas grunnlov står det at borgerne skal nyte godt av talefrihet og pressefrihet. De har rett til å samles og demonstrere.

– I praksis har det vist seg at disse frihetene er klart begrenset for Kinas innbyggere, sa han.

Etterpå har Kinas myndigheter vært sinte på Norge. Flere er nektet visum og møter og arrangementer er blitt avlyst.