Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nesten 7.500 elever uten skoleplass

Onsdag ble det første inntaket til videregående skole klart. 7.418 elever har ikke fått tilbud om skoleplass.

Tallene ble klare onsdag. De viser blant annet hvilke videregående skoler norske ungdommer har søkt på. Og hvor mange som fikk plass der de ønsket.

220.000 elever har nå fått svar på søknaden sin til videregående utdanning. 7.418 av dem fikk dårlige nyheter. De fikk ikke skoleplass. Men de trenger ikke å fortvile, skriver bladet Utdanningsnytt. Alle vil på tilbud om plass i august. Det skjer når andre-inntaket er klart.

I Finnmark har kun 81 prosent av søkerne fått plass på skolen og linjen de helst ville inn på. Ellers i landet er har mellom 87 prosent og 90 prosent fått plass der de ønsket.

I Troms gikk det bedre for elevene. Der har alle søkerne som har rett på plass fått tilbud om skoleplass.

I Hordaland har 852 ungdommer med rett på skoleplass fått beskjed om at de ikke hadde hellet med seg i førsteinntaket. Mange av disse har svake karakterer. De har søkt på populære linjer på skoler som er vanskelige å få plass på. Det sier Nils Skavhellen. Han er leder for inntaket i fylket.

– Noen av dem har bare søkt på for eksempel medier og kommunikasjon. De som har et snitt på 2.5 kommer de ikke inn der. Når vi skal fordele plasser må vi bare gi dem et tilfeldig tilbud, og da skal det noe til at vi treffer, sier Skavhellen til Utdanningsnytt.