Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nord-Norge kan miste strømmen igjen

Strømnettet i nord er altfor gammeldags, men det går tregt å forbedre det. Torsdag gikk strømmen i store deler av Nord-Norge.

– Jeg har varslet om at vi ligger 10 til 15 år på etterskudd siden 2006. Så jeg er ikke overrasket, sier Per-Erik Ramstad i Alta Kraftlag til Nrk.no.

Torsdag var det kraftig uvær i Nord-Norge. Da gikk strømmen i hele Troms og Finnmark i omtrent en time. Det skyldtes en feil på hoved-kraftlinja. Det samme skjedde i fjor. Og det vil skje igjen, mener Ramstad.

– Det tar så lang tid å bygge nye linjer at man helst bør ligge på forskudd, sier Ramstad.

Det jobbes med å forbedre linjene. Men arbeidet går tregt. Nå lover olje- og energiminister Tord Lien at arbeidet skal gå raskere.

Uværet gjorde at det måtte brukes strøm fra aggregat på Universitets-sykehuset Nord-Norge (UNN). I Troms virket ikke nødnummeret til politiet en stund. Men alt gikk bra, skriver nyhetsbyrået NTB.

Uværet i Nord-Norge førte også til flere problemer med trafikken torsdag. Fly og ferger kunne ikke reise. Veier var stengt. Utenfor Sortland i Nordland veltet to vogntog. Det ene vogntoget veltet oppå det andre. Ingen av sjåførene ble skadd.

– Den kraftigste vinden ble målt på Fagernesfjellet i Narvik rundt klokka 14 til 15. Da hadde vinden orkan styrke, sier Signe Røysland Sørlie ved Meteorologisk institutt til NTB.

Den verste vinden har gitt seg nå. Men det blir ikke pent vær til helga heller. Da blir det også en del snø, sier meteorologene. I Finnmark kan det bli storm ved kysten.

LES MER HER: – Det flyr løse ting over alt