Norge
Bilde 1 av 3

Norge gjør seg klart til neste pandemi

Helsemyndighetene i Norge har startet jobben med å bli klare til en neste pandemi. Målet er at beredskapen skal bli bedre enn til denne.

Flere sier at Norge burde vært klar for en katastrofe som korona. Helsemyndighetene sier at det kan komme flere pandemier i framtiden. Og de kan komme oftere enn før.

Oslo universitets-sykehus (OUS) fikk et et oppdrag da korona kom til Norge i fjor vår. Helse sør-øst ville at sykehuset skulle få laget et eget laboratorium som kunne brukes i pandemien. De mente det burde bli mulig å gjøre analyse av store mengder prøver for korona. Det ble kjøpt dyrt spesial-utstyr og flere fikk jobb der.

Nå blir det laget en plan for hva som skal skje når pandemien er ferdig.

– Vi planlegger to ting. Det ene er at vi nå skal ha et laboratorium i beredskap hvis noe slikt skjer igjen. Det har vi jo aldri hatt før. Og det burde vi egentlig hatt, sier Fredrik Müller til nyhetsbyrået NTB. Han er leder på avdeling for mikro-biologi. De har ansvar for pandemi-laboratoriumet på OUS.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av laboratorieleder Fredrik Müller og en medarbeider på korona-laboratoriet på Ullevål sykehus. De har på munnbind. I bakgrunnen er det avanserte maskiner for å undersøke prøver.

– Men utstyret kan ikke stå og støve ned i fem til ti år. Det må brukes. Da må vi finne andre bruksområder, sier han. Müller sier at utstyret også kan brukes til å lete etter andre virus og bakterier. Ved en ny pandemi kan utstyret bli satt tilbake. Da vil det være klart til bruk som eget laboratorium igjen.

Müller sier han fikk kjøpe nesten alt de ville ha i laboratoriet i fjor vår. De fikk kjøpe det aller beste utstyret som var mulig å få til Norge på den tiden.

– Det tror jeg aldri at jeg kommer til å få oppleve igjen. Vanligvis er det jo ikke så lett å få tak i utstyr. Det er flere som vil ha pengene, sier han.

Nå har han to store maskiner for analyser. Hver av de kostet nesten fem millioner kroner. De venter på at enda en maskin skal komme. Prøvene som viser korona blir sendt videre. Der blir det sjekket om det er mutert korona.

Flere titalls personer jobber på laboratoriet på Ullevål sykehus. Det er det største i landet som jobber med korona. De sjekker prøver fra store deler av Sør-Norge. Den første prøven som viste smitte med korona ble analysert der. Det var 19. februar i fjor. Den var fra en kvinne i Tromsø. Hun hadde vært i Kina.

De har undersøkt over en halv million prøver med korona siden februar i fjor. Kirsti Jakobsen har jobbet på laboratoriet helt siden starten. Hun var med på å legge planer for hva som måtte gjøres, med hva og på hvilken måte.

– Vi har jo brukt lignende teknologi før. Men vi har aldri håndtert så store mengder prøver før. Vi har vært gjennom svine-influensa og ebola og alt, sier hun til NTB.

Laboratoriet tar imot rundt 70 prosent av alle prøver som er fra Oslo. De tar også imot prøver fra flere andre steder på Østlandet og Sørlandet. Hver eneste dag blir rundt 4.000 prøver undersøkt. Under svine-influensaen ble det testet rundt 200 prøver hver dag.

– Det syntes vi var mye den gangen, sier hun og ler.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av en laboratorie-ansatt som står ved en maskin. Den blir brukt til å sjekke prøver for korona. Det er mange prøver inne i maskinen.

Helsemyndighetene gjør seg også klare for en ny pandemi. Det skjer samtidig som korona fortsatt smitter nye. Alt som blir gjort blir lagret. Det er verdifull kunnskap som kan bli nyttig senere. Helseminister Bent Høie minner om at de først og fremst jobber med å håndtere korona.

– Men samtidig gjør vi oss hver dag noen tanker. Vi tenker på hvordan vi kan bli bedre og få bedre systemer våre, sier han til NTB.

Han sier det er en ting som er viktig for en neste pandemi. Det er at rejgeringen har laget en gruppe som skal gjennomgå arbeidet som ble gjort før og under pandemien. Det kan lære oss mer om hva vi kan gjøre på en annen måte. Gruppa kommer sin første rapport 31. mars.

Folkehelseinstituttet (FHI) sier at de er opptatt av å lagre alt arbeid som blir gjort. De vil undersøke det nærmere når det blir mindre travelt, sier Camilla Stoltenberg. Hun er direktør i FHI. Hun sier de også er i gang med et prosjekt. Det skal gi et bedre system for å lære ny kunnskap om tiltak mot smitte. Da kan de lære mer om hva som virker, på hvilke måte det virker, og hvilke negative følger det kan få.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå