Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge krever at en diplomat fra Russland må dra hjem

En ansatt på Russlands ambassade har hatt flere møter med mannen som er siktet for å være spion. Utenriks-departementet i Norge sier han må reise ut av landet.

– Vi har gitt beskjed til Russlands ambassadør. En ansatt ved ambassaden til Russland er uønsket i Norge. Han vil bli bedt om å reise fra landet, sier Trude Måseide. Hun er kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet (UD). Hun sier at årsaken er at han har gjort ting som en diplomat ikke skal gjøre.

UD har valgt å ikke si navnet på mannen som blir utvist, skriver kanalen NRK.

Diplomaten var i et møte med mannen som er siktet for å være spion. Det var på en restaurant i Oslo lørdag. Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) pågrep da mannen som nå er siktet.

Les også: Skal ha fulgt med på russisk agent i flere år

Russeren kan ikke bli straffet i Norge. Han har det som blir kalt diplomatisk immunitet, sier PST til nyhetsbyrået NTB tirsdag. PST kunne derfor bare pågripe mannen som er siktet for å være spion.

– Vi har nok kun fokus på nordmannen. Etterretningsoffiserer og diplomater har immunitet. PST kan ikke be om at han skal bli fengslet eller straffet. Det må nok UD gjøre, sa Martin Bernsen tirsdag. Han er seniorrådgiver i PST.

Nordmannen ble mandag varetektsfengslet. Det skal han være i fire uker. Han er siktet for å ha avslørt statshemmeligheter.