Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge må endre Forsvaret

Norge må endre Forsvaret. Slik kan vi være forberedt på nye utfordringer med sikkerheten, mener forsvarsministeren.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide varsler store endringer i Forsvaret. Det må til dersom vi skal kunne forsvare oss i framtiden. Og for å forsvare land vi samarbeider med. 

Søreide har bedt om et nytt fagmilitært råd. Det skal ledes av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Rådet skal se på de store endringene i sikkerhets-situasjonen for Norge. Det betyr trolig at Forsvaret må igjennom store endringer. Det må til for at de skal kunne reagere raskere og riktigere. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Vi fikk bare et par dagers varsel før Russland kom inn på Krim-halvøya. Vi kan ikke ha militære avdelinger i Norge som trenger flere måneders varsling for å komme i gang, sier Bruun-Hanssen til NTB.

Han skal lage en ny plan for Forsvaret. Den skal gjelde i lang tid framover. Forsvarsministeren får den ikke før om et år. Men de er enige om at de må endre planer de allerede har.

– Vi må se på hvordan Forsvaret er og hvordan det er satt sammen. Vi må også se på hvordan Forsvaret kan løse sine oppgaver framover, sa Søreide.

Russlands militære aktiviteter er en av årsaken til at Forsvaret skal endre seg. Det er også stadig flere økonomiske prosjekter i nord. Det kan gjøre at konflikter fra andre steder i verden trekkes mot Norge. Det mener Søreide.

Forsvarsministeren sier at Norge ikke er truet nå. Men det er mer russisk aktivitet i nord og flere øvelser som ikke er blitt varslet. De har mye å si for den militære situasjonen i våre nærområder.

– Vi klarer ikke å reagere raskt nok i våre nærområder. Vi kan ikke reagere raskt nok eller holde ut lenge nok. Det krever de nye utfordringene, sier Søreide.

Forsvaret har også viktige oppgaver i forsvars-samarbeidet NATO.

Forsvarssjefens råd kommer først 1. oktober neste år. Deretter skal planen behandles i Stortinget. En ny plan kommer trolig sommeren 2016.

– Vi har allerede mye moderne materiell. Vi har også godt trent og utdannede folk i Forsvaret, sier Bruun-Hanssen.

Forsvarssjefen og statsråden sier at endringene i Forsvaret vil koste. Men de kan ikke si noe om hvor mye.