Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge må forberede seg på viruset

Viruset covid-19 fortsetter å spre seg i verden. Norsk helsevesen må være forberedt på en alvorlig epidemi, sier Folkehelse-instituttet.

Viruset covid-19 sprer seg raskt i verden. Det kan når som helst komme til Norge. Helse-tjenesten må være forberedt på en alvorlig epidemi, sier Folkehelse-instituttet (FHI).

– Mye er fortsatt ukjent om denne sykdommen. Vi planlegger derfor for mange mulige utfall for tiden fremover i Norge. Mange vil bli så syke at de trenger helsehjelp. Det er dersom veldig mange blir smittet. Helsetjenesten og spesielt sykehusene kan da oppleve en ekstra stor belastning. Det sier Line Vold i en pressemelding tirsdag kveld. Hun er avdelingsdirektør ved Folkehelse-instituttet.

De mener det foreløpig er moderat fare for at covid-19 sprer seg i Norge. Det mener FHI. Men de ber helse-tjenesten forberede seg.

Verdens helse-organisasjon (WHO) er bekymret. De mener verdens land ikke er godt nok forberedt. Det er for å stoppe viruset og hindre at det sprer seg.

Kan vi raskt gjøre om hele avdelinger på sykehusene til sentre for covid-19? Og har vi nok pustemaskiner som kan holde kritisk syke pasienter i live? Det bør alle land spørre seg selv om, ifølge Bruce Aylward i WHO.

Norge må være forberedt som alle andre land, sier statsminister Erna Solberg. Hun sier at norsk helsevesen har jobbet lenge med å forberede seg.

– Vi har alle visst at det kan komme tilfeller av sykdom til Norge. Det betyr at det er viktig at en er oppdatert, sier Solberg til nyhetsbyrået NTB.

Smittevern er en del av planen. Målet er å hindre så lenge som mulig at viruset sprer seg rundt i landet. Derfor skal reisende ringe fastlegen eller legevakten om de får feber eller symptomer fra luftveiene. Det skal de gjøre om dette skjer de første 14 dagene etter at de kommer hjem. Det gjelder dersom de kommer fra områder med smitte. Det sier FHI.

Blodgivere ved Sykehuset Østfold må vente med å gi blod. Det er dersom de har besøkt områder med mye smitte av det nye viruset. Det skriver Moss Avis.

Flere arrangementer for idrett er avlyst over hele verden. Til helgen arrangeres verdens-mesterskapet (VM) i sprint og allround skøyter. Det skal skje på Hamar i Innlandet. Der må både utøvere og de rundt dem testes for viruset. Det skriver kanalen NRK.

Viruset har blitt oppdaget i nesten 30 land. Italia er landet i Europa der flest er smittet. 11 personer er døde av viruset i Italia. 325 personer er bekreftet smittet.

Viruset kan gi en mild forkjølelse. Eller det kan utvikle seg til alvorlig sykdom som en kan dø av. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

De fleste smittede ser ut til å få mild sykdom. Mens noen får lungebetennelse, ifølge FHI. Eldre og personer som allerede er syke, er mest utsatt. Det ser ut til at færre enn 1 prosent av de smittede dør av sykdommen. 0,1 prosent dør av vanlig influensa.