Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norge slutter å selge våpen til Emiratene

De forente arabiske emirater (Emiratene) deltar i krigen i Jemen.

De forente arabiske emirater skal ikke lenger kjøpe våpen fra Norge. Det har Utenriksdepartementet (UD) bestemt.

Landet deltar i krigen i Jemen. Derfor får ikke landet kjøpe norske våpen.

Det er ikke sikkert at norske kuler og utstyr er brukt i krigen. Det skriver UD i en pressemelding. Men Norge vil hindre at det kan skje. Derfor stoppes salget.

– Norge har strenge lover og regler. Disse gjelder for salg av våpen og militært utstyr. De forente arabiske emirater har kunnet kjøpe våpen fra Norge siden 2010, sier Ine Eriksen Søreide. Hun er utenriksminister.

Saudi-Arabia får ikke kjøpe norske våpen. Landet leder den ene siden i krigen i Jemen. De støtter myndighetene i landet i kampen mot grupper med opprørere. De forente arabiske emirater hjelper Saudi-Arabia med dette. Landene får mye kritikk fra organisasjoner.

Gruppa Houthi er på den andre siden. Den støttes av Iran.

Her kan du lese mer om Jemen.

Noen skal ha vist fram militært utstyr fra Norge i Jemen. Det kommer fram i en video, ifølge avisa VG. Men avisa kan ikke bekrefte at videoen er ekte.

Krigen i Jemen startet våren 2015. Om lag 9.000 mennesker er drept, ifølge verdens-organisasjonen FN. Seks av ti drepte er vanlige folk. Samtidig sulter innbyggerne i landet. De kjemper mot farlige sykdommer.

Organisasjonen Redd Barna er glad for at Norge stopper salget av våpen.

– Det er fantastisk at regjeringen endelig tar ansvar. Den stanser våpensalg til et land som bomber skoler og sykehus, sier Line Hegna. Hun jobber med kommunikasjon i Redd Barna, skriver nyhetsbyrået NTB.