Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norges-ferie kan gi flere hyttekrangler

Mange nordmenn skal være på hytta i sommer. Men idyllen kan raskt bli forstyrret av irriterende naboer, ifølge konfliktrådet.

Mange skal tilbringe sommerferien på hytta i år. Men late dager ved sjøen eller på fjellet kan bli forstyrret av irriterende naboer. Det sier konfliktrådet.

– Det forventes at mange vil tilbringe mye tid på hytta denne sommeren. Hytta eller ferie-leiligheten er et fristed for å slappe av, ha det hyggelig og samle krefter. Men for noen blir hytte-idyllen forstyrret av konflikter med de i nabohytta. Det skriver Christine Wilberg i en kronikk. Hun er konfliktrådets direktør.

Mange typer konflikter kan oppstå. Enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen. Det sier Wilberg. Det kan dreie seg om alt fra uklare tomte-grenser, bruksrett til brygge og tilkobling av strøm. Til krangler om røyk fra en bålpanne som blåser inn i nabohytta. En konflikt kan raskt utvikle seg til flere. Det er dersom den første ikke blir løst, sier Wilberg.

– Og snart kan språkbruken bli lite hyggelig. Enten det kommer over gjerdet eller via brev, skriver Wilberg.

Et møte i konfliktrådet kan løse flere av problemene, sier hun. Da kan hyttenaboene slippe å ta saken til retten.

– I et møte i konfliktrådet kan begge parter komme med sine synspunkter og behov. De vurderer mulighetene for å få til en løsning begge kan godta. Det gjør de sammen med en upartisk mekler, skriver Wilberg.

Til sammen finnes det tolv konfliktråd over hele landet.