Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norges sikreste gymsal

Om en måned blir gymsalen i Skien fengsel til historiens tryggeste rettssal i Norge.

Anders Behring Breivik har saksøkt staten. Han soner en dom på 21 års forvaring for bombeangrepet i Oslo og massedrap på Utøya. Breivik mener at staten bryter menneskerettighetene.

Saken i Oslo tingrett er flyttet til fengselet i Skien i Telemark. Der soner Breivik allerede. Selve rettssaken skal skje i fengslets gymsal.

Brevik klager blant annet på bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev. Han mener at han er for mye i isolasjon. Også kontrollen av hvem han snakker med og brevveksler med, er for streng, mener han. Han ønsker en endring i dette.

22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i angrepene Breivik var ansvarlig for. Det er noe av bakgrunnen for den strenge sikkerheten ved rettssaken. Det blir ikke lov å sende opptak med lyd eller TV av rettssaken. Retten er bekymret for at Breivik vil benytte anledningen til å formidle sitt budskap.

– Det kan være at han vil gi kodede beskjeder. Budskap som ikke nødvendigvis er helt enkle å tolke for dem som sitter rundt. Men som personer kan snappe opp likevel, sier Ina Strømstad i dommernes mediegruppe til kanalen NRK.

Det har vært streng sikkerhet ved rettssaker tidligere. Som saken etter ranet av tellesentralen Nokas i Rogaland. Eller spionsaken mot Arne Treholt. Også under hovedrettsaken mot Brevik etter 22. juli var det streng sikkerhet. Men ikke så strengt som bak fengselsmurene i Skien.

Breivik sitter i en egen avdeling for høy sikkerhet i Skien. Dommerne skal selv få se hvor han soner under rettssaken. Den starter 15. mars og varer i fire dager.

Øystein Storrvik fører saken for Breivik. Han var enig i aktors forslag om å sette retten i fengselets gymsal. Det var fordi han vurderte denne løsningen som det mest realistiske alternativet. Han mente det var bedre enn at Breivik forklarer seg til dommerne via video.

LES MER HER: – Breivik kan bli skadet av isolasjon

LES OGSÅ: Breivik saksøker staten