Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norsk julegran skal lyse opp i London

Oslo kommune sender en diger julegran til London. Det er takk for britenes hjelp under krigen.

Ei gran fra Grønmo i Oslo skal pryde Trafalgar Square i den britiske hovedstaden. Den utvalgte grana er 24 meter høy. Den er rundt 80 år gammel.

Tirsdag tok Marianne Borgen og Ruth Bush de første takene med en gammeldags sag. Borgen er ordfører i Oslo. Bush er ordfører i bydelen Westminster i London i Storbritannia. Så tok en profesjonell skogsarbeider over jobben. Han felte treet med motorsag.

Skolebarn fra Oslo International School og Stenbråten skole sang. De bidro til å skape julestemning. Dagen var ellers grå og våt i skogen.

Fra Østmarka blir treet fraktet til Brevik havn i Telemark. Derfra går turen med skip til Nordøst-England. Treet har et eget «pass». Det er en spesial-tillatelse fra Mattilsynet. Fra havna i Immingham går ferden videre til London. Der skal grana stå og skinne på Trafalgar Square.

– Det var trolig et veldig lite tre da andre verdenskrig brøt ut. På 1930-tallet sto treet like ved et stort område med myr. Det het Ødegårdsmåsan. Området ble tidligere brukt til industri med torv. Det skriver Oslo kommune om treet.