Norge

Norske barn øker ikke i vekt

Hver sjette åtteåring i Norge er overvektig. Men forskere gleder seg over at tallet ikke har økt de siste årene.

Hver sjette åtteåring veier for mye. Det viser nye tall fra Folkehelse-instituttet. Men fra 2008 til 2012 har ikke antallet barn som er overvektige, økt. Det gleder forskerne og helseministeren.

– Det er positivt at tallet på overvektige tredje-klassinger ikke ser ut til å øke i perioden 2008 til 2012, sier Ragnhild Hovengen. Hun er prosjektleder ved Folkehelse-instituttet.

LES MER HER: Dyre slanketips til ungdommer

I undersøkelsen blir 18 prosent av jentene og 14 prosent av guttene sett på som overvektige. Tallet på barn som veier for mye, var litt høyere i 2010 enn i 2008. Men tallene for 2008 og 2012 er ganske like.

Det er færrest overvektige i Helse Sør-øst. I Helse Nord er det flest barn som veier for mye. Dette gjelder både for gutter og jenter.

– Etter at det økte fra 2008 til 2010 var vi spent på om dette var en trend. Og at tallet på overvektige tredjeklassinger var på vei oppover. Resultatene fra 2012 viser at trenden brutt, eller så var økningen i 2010 tilfeldig. Uansett er det positivt at vi ikke har fått enda mer økning fra 2010 til 2012, men heller ser tegn til til at det går nedover, sier prosjektlederen.

Hun kan ikke gi noe klart svar på om tallene faktisk vil stå mer stille framover.

– Det har vært mye oppmerksomhet rundt overvekt de siste årene. Dette handler om både hva barn spiser, barns bevegelse og fysisk aktivitet. Det kan tyde på at de rådene som gis for å unngå overvekt, er blitt tatt opp både av barna selv, i barnefamiliene, barnehage og skole, mener hun.

Overfor kanalen NRK sier helseminister Jonas Gahr Støre at det er for tidlig å feire en stans i utviklingen.

– Det beste er å høre unger snakke om å bevege seg mer og å spise sunnere, og i tillegg kan det være gøy. Dette viser at kunnskapen om dette hos foreldre, lærere, barnehage og unger begynner å sette seg. Det er det grunn til å feire, sier Støre.

Vi beveger oss mindre enn før. Derfor mener Støre at vi må ha regler.

– Men det er ikke nok. Foreldrene har et kjempeansvar for ungene. Det har også barnehager, skoler og helsestasjoner. Noe av det viktigste i arbeidet med folkehelsa framover er at de som jobber mye med samfunnet tar ansvar og har en plan for hva de skal gjøre, sier Støre.

Dette handler samtidig ikke om å bli altfor opptatt av kroppen, sier helseministeren.

– Det handler ikke om å droppe å spise godteri, men å være bevisst på hva som kreves for å leve sunne, gode liv, sier Jonas Gahr Støre.

Siste utgave

På forsiden nå