Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norske barn spiser farlige soppgifter

Norske kornprodukter inneholder gift fra muggsopp. Det kan være farlig for barn. Nå er Mattilsynet bekymret.

Muggsopp i kornprodukter kan være farlig for barn. Nå er Mattilsynet bekymret. De vurderer å sette i gang tiltak for at det skal bli mindre soppgift i denne typen mat.

Det er vitenskapskomiteen for mattrygghet som har sett på saken. Dyreforsøk på gris har vist at muggsopp-gifter har en dårlig effekt på blant annet immunforsvaret. Det kan også gå utover evnen til å få barn. Mattilsynet tror derfor at det være skadelig for helsen å få i seg for mye av dette. Det gjelder spesielt for barn.

– Rapporten viser at barn kan få i seg mer muggsopp-gifter enn ønskelig. Det er ikke bra. Små barn har et mindre variert kosthold enn voksne. Dessuten veier de mindre enn voksne. Det gjør dem ekstra sårbare. Det er ikke snakk om noen akutt fare, men det gir likevel grunn til bekymring, sier Are Tømmerberg Sletta. Han er sjef for seksjon for planter, økologi og genmodifisering.

Soppgifter dannes i muggsopp som smitter kornet når det vokser eller lagres. Et våtere klima bidrar til at det blir mer muggsopp i kornet.