Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norske jenter mer engasjerte enn guttene

14-åringer i Norge kan mye om demokrati. Men forskjellene mellom gutter og jenter ar blitt større, viser undersøkelse.

Norge

Norske 14-åringer kan mye om demokrati. Men det er blitt større forskjeller mellom gutter og jenter. Det viser den nye internasjonale demokrati-undersøkelsen.

Den internasjonale demokrati-undersøkelsen ICCS undersøker hva 14-åringer vet om demokratiske og samfunnspolitiske spørsmål.

De skal finne ut hvordan disse borgerne forbereder seg til å bli med i demokratiet i samfunnet.

Forrige gang undersøkelsen ble gjennomført, var i 2009. Da gjorde norske elever det bra i undersøkelsen. De kunne mye om demokrati og hadde gode holdninger til det. Norske elever havnet da på en 5. plass blant de 37 landene som deltok.

Den nye undersøkelsen ble gjennomført i 2016. Rundt 6.000 elever var med. De gikk på 9. trinn og kom fra fra 148 ungdomsskoler i Norge. Undersøkelsen viser at norske elever har fått mer kunnskap om demokrati siden 2009. Norske elever havner også i 2016 på en 5. plass.

– Vi er glade for å se at norske elever har høy kunnskap om demokrati. Og for at dette har økt siden 2009. Over halvparten av norske 14-åringer er nå på det øverste nivået av kunnskap. Dette er langt over det internasjonale snittet, sier Sissel Skillinghaug. Hun jobber i Utdanningsdirektoratet.

Norge gjør det litt svakere enn de andre nordiske landene. Men etter Sverige er Norge det landet i Norden som har hatt størst fremgang. Men fra 2009 har forskjellen mellom kjønnene i Norge økt. Alle elever har gjort det bedre. Likevel har jentene økt sitt forsprang. De kan enda mer enn gutter sammenlignet med sist.