Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norske soldater sjokkerer

Med dødning-hoder hedrer norske soldater i Afghanistan sin drepte kamerat. Det sjokkerer. Rå krig skaper rå soldater.

En offiser slår i kisten til den døde soldaten Claes Joachim Olsson i Afghanistan. Han sier: – Nå skal vi ut og slåss for deg, Jokke! Så roper offiseren og soldater et kamp-rop. Avdelingen bærer et merke med et dødning-hode på uniformen. Det er til minne om deres drepte kamerat. Dette skjedde i vår.

Denne uka har norske soldater i Afghanistan fått mye oppmerksomhet for rått språk og harde symboler.
– Når striden hardner, kan også soldatene bli råere, sier Tom Christian Blix.

LES MER HER: – En god soldat kan mer enn å skyte

Blix er sosiolog og kommunikasjons-rådgiver. Han har også vært major i Afghanistan. Blix har inntrykk av at norske soldater kopierer amerikanske spesial-soldater.
– De unge, norske soldatene har spesial-soldatene som forbilder. Jeg var selv i leiren i Afghanistan da USAs soldater kom på besøk. Symbolet med dødning-hodet var på bilens flagg. Og de spilte høy musikk fra hardrock-gruppa AC/DC da de forlot leiren. Det var ikke vanskelig å se at de norske soldatene beundret dem, sier han.
Forsvarsminister Grete Faremo synes soldatenes holdninger er helt uakseptable. Hun er sjokkert.

Faremo mener også at det er en hån mot dem som er drept i kampen for fred i Afghanistan. Nå vil hun at soldatene skal lære mer om hvordan de skal oppføre seg. Hun lager en egen etisk gruppe i Forsvaret.

LES MER HER: – Kamp bedre enn sex

Men Blix tror ikke at et slikt etikk-råd er nok for å endre soldatene.
– Dette er holdninger de vil ta med seg hjem. Og de vil ha dem også etter at de har levert fra seg uniformen sin. Forsvaret har ikke systemer som hindrer soldater fra slike tanker og meninger, sier han.