Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Norskfødte betaler dobbelt så mye i skatt

Folk som er født i Norge, betaler nesten dobbelt så mye i skatt som innvandrere.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at folk født i Norge betalte 112.800 kroner i skatt. Tallet er fra 2015. Personer som ikke er født i Norge, betalte bare halvparten. De betalte 65.200 kroner i skatt.

Det er også store forskjeller mellom forskjellige grupper av innvandrere. I median betalte personer født i Iran 62.800 kroner i skatt. Somaliere betalte 19.900 kroner. Polakker betalte 70.800 kroner i skatt per person. Det skriver avisa Klassekampen. Median er det midterste tallet av en rekke tall.

Forskjellene har økt siden 2000. Innbetalt skatt for nordmenn har økt med 95 prosent i gjennomsnitt siden da. For innvandrere har den økt med 60 prosent.

Dette viser tall Finansdepartementet har hentet fra SSB. Det skjedde etter at Senterpartiets Sigrid Simensen stilte et spørsmål til finansminister Siv Jensen. Hun ville vite hvor mye innvandrerne betaler i skatt.

Frøydis Strøm er rådgiver i SSB. Hun sier det er stor forskjell mellom dem som jobber fulltid og dem som ikke gjør det. Det er det viktigste for å forklare forskjellene i betalt skatt. Det er også flere innvandrere enn nordmenn i yrker med lav lønn.

Innvandrerne som betalte mest skatt, kommer fra landene i Nord-Europa. Personer fra Sverige betalte i median 111.000 kroner i skatt. Personer fra Tyskland betalte 104.500 kroner.