Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nye råd om håndvask for barn

Mange barn har vasket hendene svært ofte i det siste. De har fått såre hender. Nå vil Folkehelse-instituttet lage nye vaskeråd for barn.

Leger sier at barn nå vasker hendene for ofte. De blir såre, og utsatte for infeksjoner. Nå endrer Folkehelse-instituttet (FHI) rådene om håndvask.

Flere leger sier at det kan bli for mye håndvask. De får bilder av såre hender fra sine pasienter, sier Marte Kvittum Tangen. Hun er leder i Norsk forening for allmenn-medisin.

– Barn kan få mer håndeksem mens det er tiltak mot korona i samfunnet. Håndeksem er vondt, men det øker også faren for infeksjon hos barnet, sier Mari Øvergaard. Hun er generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet. De har snakket med FHI om saken.

Dette er de nye rådene:

- Om hendene ser rene ut, så kan håndsprit erstatte håndvask. Håndsprit kan være Antibac. Det er ofte mer skånsomt for huden enn såpe. Det tar også kortere tid.

- Hender bør vaskes med lunkent vann og såpe når elevene kommer til skolen. Det bør de også etter friminutt, når hendene er synlig skitne og etter å ha vært på toalettet.

- Det er nok enten å vaske hendene eller å bruke håndsprit.

Les også: Barn og unge tilbake på skolen

De forrige rådene krevde mer håndvask. De varte til 15. mai. Da skulle barna alltid vaske hendene før man dro hjemmefra og når man kom til skole eller SFO. De skulle også vaskes etter hosting og nysing, etter toalettbesøk, før og etter måltider og etter at man kommer inn fra uteaktivitet, samt ved synlig skitne hender.