Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nye regler gjør det lettere å utvise utlendinger

Det blir lettere for politiet å utvise utlendinger som gjør noe ulovlig. Det har justisministeren bestemt.

Politiet skal bli strengere mot utlendinger som gjør ulovlige ting. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland ber politiet om dette.

Målet er at politiet skal bli strengere mot utlendinger i noen miljøer. Det gjelder miljøene som selger narkotika åpnet på gatene i Oslo. Det skriver avisa Aftenposten.

I dag blir de som forstyrrer orden på denne måten, ikke automatisk utvist. Det vurderes bare hvis utlendingen også har gjort noe annet straffbart.

– Dette er et verktøy politiet ikke har i dag. Politiet mener det er behov for det. Med denne instruksen kan politiet og Utlendings-direktoratet utvise utlendinger. Det gjelder dem som er seg i Norge uten oppholds-tillatelse. Og som blir straffet for ordens-forstyrrelse. Det gjelder særlig når dette skjer på steder hvor det selges narkotika. Det sier Mæland til avisa.

De nye reglene gjelder folk som har kommet til Norge lovlig. Enten fra andre land i EØS eller utenfor Schengen-området.

– De har ikke oppholds-tillatelse. Men er her på visum eller begrenset opphold. De bruker tiden til kriminalitet, sier Mæland.

Nesten 12 prosent av kriminaliteten i Norge skjer i Oslo sentrum. Det skrev avisa torsdag. Det er problemer med narkotika i dette området. Politiet mener det er den viktigste forklaringen.