Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Nyheter i bilder

Ikke alle klarer å lese vanlig tekst. Men de kan lese med symboler isteden. Onsdag lanserer Klar Tale en ny nettavis med symboler.

Ni år gamle Magnus kan ikke snakke på vanlig måte. Han har akkurat begynt å lære seg å lese. Men han leser godt med symboler. Magnus er en av dem som har vært med på å teste Nyheter i bilder.

– Nyheter i bilder gir Magnus mulighet til å få informasjon om samfunnet på egenhånd eller sammen med andre. Det gir veldig mye læring, sier mor Marianne Vinje.

Hver onsdag lages tre nyheter. De legges ut på nyheteribilder.no. En spesial-pedagog har valgt ut symboler. De skal gjøre sakene mest mulig lesbare og forståelige. Nyhetene legges også ut med lyd. De som vil, kan få dem lest opp på nettsiden.

– Symbolene gjør at min sønn også lærer nye ord. Han snakker med talemaskin. Vi diskuterer nyhetene som han leser både hjemme og på skolen. Nyheter i bilder hjelper ham også med å lære å lese. Han staver seg gjennom hvert ord. Samtidig får han hjelp av symbolene for å forstå hva ordet er, sier Vinje.

Nyhetene velges ut og lages av en journalist i Klar Tale og nettavisen klartale.no. Nyhets-sakene på Nyheter i bilder er enklere enn nyhetene i Klar Tale. De er tilpasset lesere med spesielle behov.

– Å få informasjon om hva som skjer i samfunnet, er veldig viktig i et demokrati. Med Nyheter i bilder vil vi møte et behov hos grupper som ikke har hatt noe slikt tilbud før. Det sier redaktør i Klar Tale, Kristin Steien Bratlie.

Klar Tale samarbeider med Isaac Norge om Nyheter i bilder. ISAAC er en internasjonal organisasjon. De jobber med å hjelpe folk som har vansker med å kommunisere med andre. De hjelper folk å kommunisere bedre.

Hoved-målgruppen for Nyheter i Bilder er mennesker som ikke kan lese vanlig tekst. Andre som har store lesevansker, vil også ha nytte av nettavisen.

Spesial-pedagog Hilde Fresjarå er leder av prosjektet. Normedia, Haug skole, Haukåsen skole og Nordvoll skole er også med i prosjektet. Skolene er spesialskoler i Oslo og Akershus. Det er for elever med funksjons-hemminger, utviklings-hemming og autisme.

Nyheter i bilder er foreløpig et prøve-prosjekt. Det varer fram til 1. juli 2012.