Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Økokrim skal granske biljuks

Bileselskapet Volkswagen kan ha brutt loven da de jukset med utslipp fra biler. Det skal Økokrim finne ut.

Bilselskapet Volkswagen har laget mange av bilene som kjører på norske veier. Nå skal Økokrim granske om selskapet har brutt norsk lov. Årsaken er at de har jukset med hvor mye av gassen nitrogen som bilene har sluppet ut.

– Dette kan være en svært alvorlig sak. Av den grunn vil vi undersøke om det har skjedd noe straffbart i Norge, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender til NTB. Hun viser til det som har kommet fram i saken om Volkswagen så langt.

Også tollmyndighetene og Statens vegvesen skal hjelpe til i undersøkelsene.

Selskapet innrømmet i forrige uke at de hadde jukset. Det er et program i mange av bilene deres. Når bilene testes for utslipp, gjør programmet at bilene slipper ut mindre gass. Men når bilene kjører på veien, er utslippene mye større.

– Økokrims oppgave er å undersøke alvorlig økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet. Dersom disse undersøkelsene viser at jukset også har skjedd i Norge, så må vi vurdere hva som er straffbart. Og eventuelt hvem som har ansvaret, forklarer Bender.

Volkswagen har innrømmet at jukse-programmet finnes i 11 millioner motorer. Selskapet har ikke sagt om norske biler er en del av jukset.

– En av verdens største bilprodusenter har sagt at de bevisst har laget et program som skal lure en test. Vi vil undersøke etter de siste dagers opprulling av saken i USA og Europa, sier Bender.

Miljømyndighetene i USA har allerede varslet en bot på opptil 150 milliarder kroner for jukset. Boten er større enn bilselskapets fikk i overskudd i fjor.

Martin Winterkom var toppsjef i Volkswagen. Han måtte onsdag slutte på grunn av skandalen. Ifølge tyske medier blir han neppe den siste toppen i selskapet som må slutte på grunn av jukset.

LES MER HER: Saksøker Volkswagen

LES OGSÅ: – Vi har dummet oss ut