Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ole lagde skader og satte rekorder

Uværet Ole er et av de voldsomste uværene vi har hatt på ti år. Vinden og været ødela bygninger. Og ungdommer endte værfaste midt ute på fjellet.

Uværet Ole satte spor etter seg. Det traff Norge lørdag formiddag, og varte til søndag.

I Bardufoss ble det målt den kraftigste vinden i området siden målingene startet i 1957. De satte rekord med liten storm, ifølge Yr.no.

Statsmeteorolog Håvard Torseth jobber ved værvarslingen i Nord-Norge.

– Ekstremværet ble som vi forventet. Men vi hadde varslet orkan. Det ble det ikke i boligstrøk, sier Torseth til nyhetsbyrået NTB.

Verst blåste det på Leknes i Lofoten. De hadde en middelvind på hele 31,2 meter i sekundet. Det er nesten orkan.

Det ble målt full storm i to timer. Det er ny vindrekord. Også vindkastene var voldsomme.

– På yttersiden av Lofoten kan det fort ha vært orkan. Men her er det ingen målestasjoner, sier Thorset.

Uværet ødela svært mye fra Midt-Norge og nordover. Nå begynner ryddearbeidet og erstatningssakene.

Midtre Hålogaland politidistrikt har fått meldinger om materielle skader i alle politidistriktets regioner. Men heldigvis ble det få og kun mindre personskader. Dette politidistriktet passer på den nordlige delen av Nordland fylke og den sørlige delen av Troms fylke.

– Mer enn sju av ti meldinger til oss dreide seg om skader på bygninger. Verst har det gått ut over Lofoten, sier Magne Hugo Nilsen til nyhetsbyrået NTB. Han er fungerende politimester i distriktet.

Flere bruer og veier i distriktet var stengt store deler av lørdagen. Ferjer kunne ikke kjøre. Store deler av Lofoten mistet strømmen. Det gjaldt også Harstad og Andøy i en kort tid.

I løpet av uværet har om lag 70.000 personer vært uten strøm. Flere tusen mennesker var fortsatt uten strøm søndag. Det jobbes stadig med å få fikset strømledningene.

De fleste skademeldingene fra folk kommer trolig til uka.

– Det er i dagene fremover folk får sett på skadene. Både strøm og mobildekningen har jo dessuten vært borte mange steder. Så det er for tidlig å si noe sikkert om skadeomfanget, sier Stine Neverdal til NTB. Hun er kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Men i Lofoten og Vesterålen er det allerede meldt inn om skader. Hele hustak er borte på hus. Fjøs og naust har fått skader, og hele vegger på noen bygninger er borte. Garasjer og uthus er også skadd.

Det samme gjelder båter og bryggeanlegg. De er slått i stykker av de kjempestore bølgene.

– Ellers er det mye takplater og takstein som er blåst av, sier Neverdal.

Tre familier i Lofoten måtte forlate husene sine på grunn av skader. To andre personer fikk lettere brannskader da et kokeapparat eksploderte.

Uværet gjorde også at hundeløpet Femundsløpet ble avlyst. Fire ungdommer var savnet på fjellet natt til søndag. De deltok i løpet, men måtte grave seg ned. Alle ble reddet ut i forholdsvis bra form. Det skriver avisa VG.