Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Olje truer nasjonalpark

Olje lekker fra et skip ved Hvaler. Miljøvernere frykter katastrofe for nasjonalparken der.

Torsdag kveld gikk et stort, islandsk skip med konteinere på et skjær. Det skjedde ved holmene på Hvaler i Østfold, 100 meter fra land. I nærheten er nasjonalparken Ytre Hvaler. Nå lekker olje fra to tanker på skipet «Godafoss». Tankene tar begge 250 tonn olje, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det er observert mye mer olje enn vi først trodde, sier Pål Bustgaard til nettavisa f-b.no. Han er skipper på rednings-skøyta Horn Flyer.
– Dette er en olje-katastrofe. Oljeflaket blir stadig større. Det er skremmende at dette skjer midt i nasjonalparken, sier han.

Kystverket la oljelenser i sjøen natt til fredag. De håper å stanse oljen i å flyte videre. Flere slepebåter og båter som hjelper med oljevern, er sendt til området. De kommer fram på formiddagen fredag. Vinden ser foreløpig ut til å føre oljen utover og ikke mot land. Men miljøvernere er bekymret. De ser etter lokaler for å vaske fugler som kan bli griset til av olje.
– Oppryddingen kan bli ekstremt vanskelig. Årsaken er at det er både vinter, is, kulde, mørke og mangel på oljevernutstyr. Jeg frykter det verste, at oljen vil ødelegge dette vakre marine verne-området, sier miljøverner Kurt Oddekalv til nyhetsbyrået NTB.

Kystverkets overvåkings-fly skal undersøke hvor stort oljeflaket er. Skipet ligger litt over på siden.

Ingen ble skadd i ulykken.
– Det er 14 personer om bord. Ingen er foreløpig evakuert, sier Sigrun Mørkeseth. Hun er operasjons-leder i politiet i Østfold.

Skipet «Godafoss» har 439 konteinere om bord. De er lastet med blant annet byggevarer.
– Skipet var på vei fra Fredrikstad til Helsingborg i Sverige. Derfra skulle det videre til Danmark, Færøyene og Island, sier Tom Espen Svendsen til NTB. Han er daglig leder ved firmaet Eimskip. De eier skipet.