Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Oljesøl på land i Hvaler

Oljesøl skyller inn over en øy på Hvaler. Flere skip kjemper for å samle opp oljen fra skipet «Godafoss».

Torsdag kveld gikk et stort, islandsk skip med konteinere på et skjær. Det skjedde ved holmene på Hvaler i Østfold, 100 meter fra land. Fredag formiddag sier Kystvakten at olje fra skipet «Godafoss» har nådd land. Den har skylt inn på Akerøya på Hvaler, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det lekker olje fra to tanker på «Godafoss». Tankene tar begge 250 tonn olje. Vinden fører mesteparten av oljen sørvest. Derfor kan det ble strendene i Vestfold som blir tilsølt av oljen. Kystverket la oljelenser i sjøen natt til fredag. De håper å stanse oljen i å flyte videre. Flere slepebåter og båter som hjelper med oljevern, kom til stedet på formiddagen fredag.

Det svenske Kystverket hjelper til. De har også sendt et fly opp for å se på oljesølet. Oljen som lekker fra skipet er tykk. Det forteller det svenske befalet Ragnhild Bussqist til nettavisa dagbladet.no.
– Mannskapet i flyet så flere ulike flekker. Den største og lengste var 2,5 kilometer ganger 15 meter. Det var også et par andre ganske store flekker, sier Bussqist.

Også de norske mannskapene har sett mye olje.
– Det er observert mye mer olje enn vi først trodde, sier Pål Bustgaard til nettavisa f-b.no. Han er skipper på rednings-skøyta Horn Flyer.
– Dette er en olje-katastrofe. Oljeflaket blir stadig større. Det er skremmende at dette skjer midt i nasjonalparken, sier han.

LES MER HER: Olje truer nasjonalpark

Ytre Hvaler nasjonalpark er like i nærheten av stedet. Det er mye sjøfugl i området. Miljøvernere frykter at de må vaske fugler som er blitt griset til av olje.
– Oppryddingen kan bli ekstremt vanskelig. Årsaken er at det er både vinter, is, kulde, mørke og mangel på oljevernutstyr. Jeg frykter det verste, at oljen vil ødelegge dette vakre marine verne-området, sier miljøverner Kurt Oddekalv til NTB.

Ingen mennesker ble skadd i ulykken.