Norge

Ordførere gjør opprør mot endringer i politiet

Byer har fått flere politifolk. Mange kommuner har fått færre, ifølge tall.

Gísli Thor Thorarinsson ble skutt. Det skjedde i Mehamn i Finnmark 27. april. Thorarinsson mistet mye blod. Han døde.

Folk fra ambulansen ventet i 40 minutter på politiet. De måtte vente for å kunne hjelpe mannen. Men det var for sent, skriver kanalen NRK.

Politiet har blitt endret. Endringen kalles nærpoliti-reformen. Stortinget vedtok reformen i 2015. Den begynte å gjelde fra 2016.

Nå får reformen skylda for tregt politi. Ola Yttre i Ambulanse-forbundet sier politiet har blitt tregere nå enn før.

Politiet skal være til stede der folk bor. De skal bli mer moderne. Det er noe av hensikten med reformen, ifølge regjeringen.

Så kom tallene som fikk ordførere til å rase. 192 kommuner har fått færre politi-jobber. Det har skjedd etter reformen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) laget en rapport med tall. De viser at byer har fått flere politi-jobber, ifølge avisa Dagbladet.

– Vi må si ifra, sier Heidi Granli til ABC Nyheter. Hun er ordfører i Gol kommune. Granli er fra Arbeiderpartiet (Ap). Hun har signert et papir. Det samme har omtrent 100 andre ordførere fra Ap gjort.

Sammen krever de at justisministeren gjør noe.

– Folk har lenge vært misfornøyde med reformen. Nå gidder vi ikke mer. Nå er det faktisk nok, sier Hedda Foss Five til Dagbladet. Hun er ordfører i Skien. Kommunen har fått 34 færre politi-jobber.

Tallene fra SSB viser bare noe. Det sier Håkon Skulstad, ifølge politiet.no. Han er assisterende politidirektør. Tallene sier noe om hvor politifolk jobber. Men bare på papiret. I virkeligheten jobber de rundt omkring.

De fleste politifolk skal ikke være bundet til ett sted. Det gjelder spesielt på mindre steder. Politiet skal jobbe i bil, på gata, på nett og ute blant folk, sier han.

Kriminaliteten forandrer seg.

– Politiet må endre seg slik samfunnet endrer seg, sier Skulstad.

Siste utgave

På forsiden nå