Norge

Ordførere vil ikke vie folk

Fra nyttår får ordførere rett til å vie folk. Men ikke alle ordførerne synes det blir stas.

Retten til å vie folk flyttes fra domstolene til ordførerne. Det skjer fra nyttår. Men ikke alle ordførerne er glade for endringen.

– Dette er en tullete oppgave for en ordfører. Vi styrer store virksomheter. Og så ønsker regjeringen at vi skal være klovner, sier Sjur Strand til bladet Kommunal Rapport. Han er ordfører i Kongsvinger i Hedmark.

Kommunal Rapport har fått svar fra 169 av landets ordførere. De har sagt hva de mener om at vigselsretten overføres til kommunene fra 1. januar. Flere ordførere kvier seg for å få mer arbeid.

Når kommunene skal overta vigselsretten, må de finne et passende rom. De må bestemme om flere enn ordfører og varaordfører skal kunne vie. De må finne ut om de skal ta betalt for brudepar som reiser til kommunen for å gifte seg. Og om det skal koste ekstra å vie utenfor rådhuset og arbeidstiden.

Per Kristian Lunden er ordfører i Risør i Aust-Agder. Han håper næringslivet kan tjene på det. Andre ordførere er positive til å bruke kommunens natur.

– Jeg ser ikke bort fra at vi kan vie folk på Trolltunga. Vi kan bli Norges Las Vegas for borgerlige vielser. Men med mye høyere kvalitet, selvfølgelig, sier Roald Aga Haug til Kommunal Rapport. Han er ordfører i Odda.

I 2016 giftet 7.901 par seg borgerlig. 8.186 par giftet seg i den norske kirken.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå