Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Oslo-folk betaler en høy pris for pandemien

De strenge korona-reglene på Østlandet fortsetter. Byrådsleder Raymond Johansen sier folk i Oslo har levd lenge nok i en stengt by.

Oslo har vært sosialt stengt i nøyaktig tre måneder. Pandemien har gått hardt ut over folk i Oslo. Det sier byrådsleder Raymond Johansen. 

– Oslo-folk fortsetter å stå i front-linjen i kampen mot pandemien. Oslo-folk fortsetter å betale en veldig høy pris. Og vi fortsetter å levere. Smitte-tallene er på det samme nivået som i oktober, sa Johansen på en presse-konferanse tirsdag.  

Likevel skal strenge regler om smittevern fortsatt gjelde på Østlandet. Det bestemte regjeringen tirsdag.

– Smitte-situasjonen er uoversiktlig. Og i rask utvikling. Det blir stadig funnet tilfeller av mer smittsomme virus-varianter. Og det er ukjent smittevei til flere av de smittede. Derfor videreføres tiltakene i stor grad, sier helseminister Bent Høie.

Men Oslo kan ikke ha nærmest null smitte før reglene kan mykes opp. Det sier byrådsleder Johansen. 

– Vi ser altfor godt at byrden med tiltakene er for tung. At folk nå har levd lenge nok i en stengt by. Jeg er oppriktig bekymret for om Oslo nå nærmer seg et bristepunkt, sier Johansen.

Han vil selv ha kontrollen over reglene i hovedstaden. Nå er det nasjonale regler som gjelder i Oslo. De har regjeringen bestemt.

Oslo planlegger å gå fra rødt til gult nivå i videregående skoler. Det kan skje fra mandag av. Det blir bestemt før helgen.

– Vi forbereder oss, per i dag, for å gå til gult nivå i videregående skole. Det er fra førstkommende mandag. Men vi vil komme tilbake til endelig avgjørelse før helga, sa Johansen.

– Andre lettelser vurderes løpende. De kommer til å bli innført gradvis og kontrollert. Det betyr at vi ikke slipper opp fra en dag til en annen. Men at vi gradvis beveger oss mot en åpnere by, fortsatte han.

Johansen vil at Oslo skal få flere vaksiner. Kommunen er på 197. plass i Norge, sa han. Det er på lista over hvor mange som har fått vaksine i forhold til antall mennesker. 

– Det mener jeg rett og slett ikke står i forhold til den trusselen vi møter her. Det står ikke i forhold til de tiltakene nasjonale helsemyndigheter mener oslofolk må leve med, sa Johansen.