Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Over 6.000 sluttet på videregående

Forrige skoleår sluttet 3,4 prosent av elevene på videregående skole. Det er alvorlig, sier kunnskapsministeren.

6.435 elever valgte å slutte på videregående skole forrige skoleår. Det er 3,4 prosent av alle elevene. Det viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

Elevene sluttet mellom 1. oktober og skoleårets slutt. De hadde ikke begynt på et annet program for utdanning. Elever som bytter utdannings-program eller skole, regnes ikke med.

– Å slutte på skolen er et alvorlig valg for den enkelte elev. Men også for samfunnet. Disse tallene viser at vi trenger bedre og tettere oppfølging av elevene. Det er for å hjelpe flere til å fullføre og bestå videregående skole, sier Jan Tore Sanner i en melding til pressen. Han er kunnskapsminister.

Mange flere slutter på yrkesfag. Det er sammenlignet med hvor mange som slutter på studie-forberedende. 6 prosent av elevene på yrkesfag sluttet. Mens 2 prosent av elevene på studie-forberedene gjorde det samme.

Sogn og Fjordane er det fylket hvor færrest slutter. Mens Finnmark har det høyeste frafallet.

Også hovedstaden skiller seg ut. I Oslo slutter få på studie-forberedende. Her er andelen 1,6 prosent. Det er nest lavest i landet. Mens frafallet på yrkesfag er aller størst i Oslo. Her sluttet hele 8,2 prosent av disse elevene i løpet av forrige skoleår.

– Elevene på yrkesfag synes det er for mye teori i hverdagen på skolen. Det er en av tilbakemeldingene vi får. I tillegg får elevene spesialisert seg for sent. Dette gjør vi noe med. Fra neste høst gjør vi de store endringer for yrkesfag-utdanningene. Dette er de største endringene siden Kunnskapsløftet i 2006, sier Sanner.

– Det blir mer spesialisering. Slik får elevene lære mer om faget de skal jobbe med. Flere fag blir også mer praktiske, sier kunnskapsministeren.