Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Overgripere truer og lyver

Får overgripere feil straff, spør eksperter. Politiet er bekymret for framtiden til barn.

Verden blir stadig mer digital. Men det har en mørk bakside. Det blir flere overgrep mot barn og unge på internett. Det sier avdelingen Kripos i politiet.

De forteller om en ny rapport torsdag. Den beskriver hvordan overgripere oppfører seg. Disse er ute etter å misbruke barn seksuelt.

De driver med utpressing. De lyver og sier at de er noen andre. De truer med å vise bilder av ofrene til andre, og de truer med fysisk vold.

Flere anmelder slike overgrep. Politiet har mange flere slike saker nå enn i 2014.

– Rapporten sier klart ifra. Samfunnet må beskytte barn enda bedre, sier barneombud Inga Bejer Engh til nyhetsbyrået NTB. Hun synes at rapporten er viktig.

Det tar tid å etterforske saker om overgrep. Noen lovbrudd blir fort for gamle. Da kan overgriperen slippe straff.

En overgriper risikerer tre år i fengsel. Det skjer om personen bryter paragraf 311 i straffeloven. Den handler blant annet om å skaffe seg noe som viser overgrep mot barn.

Kripos har snakket med eksperter i rapporten sin. Ekspertene spør om overgripere får riktig straff for det de har gjort.

Kripos spår at overgrepene fortsetter. Stadig flere bruker internett. Det vil føre til flere mulige overgripere og flere offer, ifølge rapporten.

Det kommer til å bli laget mer materiale som viser overgrep. Noen barn har blitt tvunget til å gjøre seksuelle ting foran webkamera.

Samtidig deler barn og ungdom seksualiserte bilder av seg selv eller andre. Dette kan også ende på internett.

Det har blitt lettere å snakke gjennom skjulte kanaler. Personer kan beskytte seg selv, men det kan også overgripere.