Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Overrasket av alt vannet

Store mengder vann har oversvømt flere områder. Folk måtte forlate husene sine. Men NVE som varsler flom, trodde ikke det skulle bli så alvorlig.

Norges vassdrags- og energi-direktorat (NVE) har ansvar for å varsle flom. De trodde ikke at alt regnet i Midt-Norge og på Østlandet skulle gi flom og oversvømmelser.

– Vi trodde aldri at det skulle bli så alvorlig som det ble, sier Lars-Evan Pettersson til nyhetsbyrået NTB. Han er vakt-havende hydrolog i NVE.

LES MER HER: Måtte forlate husene sine

NVE mente mandag ettermiddag at det ikke var nødvendig å sende varsel om flom. Det forteller Pettersson. Tirsdag jobber NVE på spreng. Det er for å finne ut hvilket varsel de skal komme med i løpet av dagen.

– Det er ventet mer regn framover. Vi vurderer hvilket varsel vi skal komme med. Dette er veldig usikkert. Men selv om det kommer mye vann, tror vi ikke vi får den samme alvorlige situasjonen med flom, sier Pettersson.

Han forteller at alt regnet har fått størst konsekvenser for elva Gaula i Sør-Trøndelag.

– Her er vannet på vei tilbake. Men det vil ta sin tid før det blir bedre, sier hydrologen.

Lenger ned i Gaula kommer det fremdeles mye vann. Her kommer vannet til å stige en stund til. NVE beskriver ikke dette som en uvanlig stor flom.

– Det høye nivået kan nok skape problemer i Gaula. Det kan kanskje komme opp på nivå med tiårs-flom, sier Pettersson.

I Nea-Nidelv-vassdraget er det også veldig stor flom. Her er det tirsdag i ferd med å bli veldig stor flom. Litt lenger nord i Stjørdals-elva er det også mye vann. Men ikke det NVE kaller «veldig stor flom».

Regn, flom og ras har skapt problemer mange steder. I Ålen i Sør-Trøndelag måtte redningsfolk bruke helikopter og kraner med kurv på. De reddet folk som var innesperret i hus tirsdag. Hele sentrum var oversvømt. Også jernbane, veier og broer er ødelagt.