Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Overvåker folks mobiler

Noen har satt opp teknisk utstyr som kan sjekke og lytte på mobiler. Slikt utstyr er plassert blant annet ved Stortinget og der finansfolk er mye.

Det er satt opp teknisk utstyr i det skjulte flere steder i Oslo. Det kan overvåke og sjekke folks mobiler. Det viser undersøkelser avisa Aftenposten har fått gjort.

Fredag kveld avslørte avisa at det blant annet var slikt utstyr nær Stortinget, ved regjerings-kontorene og huset til statsministeren. Det står også slikt utstyr på Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo, skriver avisa søndag. Dette utstyret gjør det mulig å spionere på sjefer i bedrifter og advokater.

Aftenposten har gjort målinger flere steder i Oslo. Rundt Stortinget er det satt opp flere falske basestasjoner. Det er teknisk utstyr som våre mobiler snakker med. Det gjør det mulig å se hvordan du beveger deg. Den registerer all mobiltrafikk og kan avlytte telefoner. På Aker Brygge-området er det målt signaler fra en falsk basestasjon. Signalene kommer i rundt 20 sekunder, før de forsvinner og blir borte en stund.

Også på Lysaker målte de slike signaler. Kyrre Sletsjøe jobber med sikkerhet. Han sier at noen kan bruke slik overvåking til ulovlige ting.

– Å lytte på mobilene i disse områdene er svært nyttig. Det gjelder spesielt for dem som ønsker å spionere på andre bedrifter og handle aksjer, sier Kyrre Sletsjøe til avisa. Han er leder for sikkerhets-selskapet CEPIA Technologies.

Aftenposten har fått hjelp av CEPIA Technologies og Aeger Group med å finne falske basestasjoner.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) sier at folk ikke må snakke om veldig hemmelige ting på mobiltelefonen.

– Ikke snakk sensitivt i telefonen, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til nyhetsbyrået NTB.

Justisminister Anders Anundsen vil snart få en rapport fra Nasjonal sikkerhets-myndighet (NSM). De skal forklare hva de har funnet ut om slikt utstyr i Oslo.

Flere politikere har krevd at noe gjøres.