Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Overvektige barn spiser få måltider

Barn som ikke spiser frokost og middag har større sjanse for å bli overvektige. Det viser en ny studie.

Barn som spiser tre eller flere måltider om dagen, er mindre overvektige enn de som spiser ett eller to måltider. Det mener forsker Frøydis Nordgård Vik i sin doktorgrads-avhandling. Hun har skrevet om hvordan måltider og stille-sitting påviker barns vekt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

 

LES OGSÅ: Langt flere overvektige i fattige land

 

Funnene viste at barna som spiste tre måltider om dagen var mindre overvektige enn de som spiste ett eller to måltider. Barn som aldri så på TV mens de spiste måltider er også mindre overvektige.

Frøydis Nordgård Vik har analysert vekt og måltids-vaner til omtrent 10.000 europeiske barn. Hun har funnet flere sammenhenger mellom spiserutiner og overvekt.

– De som spiste frokost og middag var mindre overvektige enn de som hoppet over disse måltidene. Og de som spiste både frokost, lunsj og middag var mindre overvektige enn de som spiste ett eller to måltider, sier hun til NTB.

 

LES OGSÅ: Norske barn øker ikke i vekt

 

Men forskeren tror ikke det vil hjelpe å tvinge barn til å spise oftere. Eller bare å skru av TV-en.

– Det er mulig at de som spiser frokost, lunsj og middag også har sunnere vaner. De spiser kanskje mindre godteri mellom måltiden, sier Nordgård.

Barna som var med i undersøkelsen var 10-12 år gamle. De kom fra åtte land i Europa. Hun fant ut at omtrent 15 prosent av de norske barna var overvektige.

 

LES OGSÅ: Dyre slanketips til ungdommer