Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Påskesola både sunn og farlig

Påskesola er både sunn og farlig. Derfor må du både dra nytte av og beskytte deg mot strålingen.

Mange nordmenn er veldig glade i sola. Kreftforeningens råd til dem er først og fremst varsomhet. Samtidig bør folk også dra nytte av solas positive virkninger på helsa. Det oppfordrer professor Johan Moan ved Universitetet i Oslo. Men også han advarer mot å være ute i sola lenge av gangen og mot å bli solbrent.

– Jeg er helt enig i Kreftforeningens advarsler, vi må være forsiktige. Men sola er vår rikeste kilde på D-vitamin. Det beskytter blant annet mot kreft. Derfor bør vi starte med å sole oss uten solkrem, sier Moan.

Solkremen stenger nemlig også for D-vitaminet.

– Ta de første 10 til 20 minuttene i sola uten krem, og helst midt på dagen. Litt sol uten solkrem før klokka 12 er god medisin. Det gir deg mye av det viktige D-vitaminet, sier Moan.

Han sier at vi faktisk øker risikoen for å få hudkreft hvis vi soler oss lengre utover ettermiddagen. Da gir heller ikke sola lenger oss D-vitamin.

Ifølge Kreftforeningen sier over halvparten av nordmenn at de blir solbrent hvert år.

– Huden glemmer ikke solskader. De samles opp og kan over tid føre til hudkreft. Det sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

– Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt. Men vi må huske å være raus med solkremen og ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene. Det gjelder folk i alle aldre som er glade i sola, sier Ryel.

Kreftforeningen minner om at nysnø gjør at solstrålene reflekteres. Det kan gjøre at strålingen øker med 50 prosent. Da er det fare for å bli solbrent og snøblind. Det samme gjelder til sjøs. Der blir strålene sterkere enn på land.

Solstrålene er sterkere jo nærmere ekvator vi er. I Spania eller Alpene kan 15 til 20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der anbefaler Kreftforeningen pauser i skyggen mellom klokka 12.00 og 15.00.

Moan er enige i at folk må passe seg.

– Du skal ikke bli rød og brent. Og hvis du skal være mange timer ute i sola, så ta med deg solkrem, og smør deg inn etter hvert, sier han.

– Vi tåler egentlig mye sol i kortere perioder. Men hvis det blir for mye sol, ødelegges D-vitaminet igjen. Da blir det skadelig for helsa. Hver og en kjenner sin egen hud. Hvis du blir lett solbrent, må du passe på, sier han.

Han mener at passe mengder med sol også gir oss mye mer som er bra for helsa. Det er i tillegg til det viktige D-vitaminet.