Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Pass deg for ID-tyver

Svindlere kan leie bil og ta opp lån i ditt navn. Heldigvis kan du gjøre mye for å sikre deg mot ID-tyveri.

Mange opplever at lommeboka blir stjålet i ferien. Da bruker vi ofte bankkort og kredittkort mer. Noen reiser til utlandet. Og mange skriver på nettsamfunnet Facebook at de drar på ferie. Da er det større sjanse for at tyver kan misbruke identiteten din.

På de fleste bankkort, førerkortet og i passet står fødselsnummeret ditt. Det kalles også personnummer. Det er elleve siffer. Person-nummeret brukes blant annet for å opprette bankkonto og telefon-abonnement.

ID-tyveri er et økende problem. Det sier Tore Larsen Orderløkken. Han leder Norsk senter for informasjons-sikring (NorSIS).
– Vi får flere og flere henvendelser fra folk som har opplevd at identiteten deres er blitt misbrukt. For noen er svindelen veldig vanskelig å ordne opp i, sier han.

Hvis du har mistet lommeboka, er det viktig å sperre bankkort og kredittkort. Det gjør du ved å ringe banken din. Du bør også sperre personnummeret ditt for kreditt-sjekk.
– Det er vanlig at bankene gjør en kreditt-sjekk før du får lån eller oppretter en konto. Da kontrollerer de at du har en god økonomi. Hvis personnummeret ditt er sperret for kreditt-sjekk, blir det vanskeligere å svindle deg, sier Larsen Orderløkken.

En pinkode gjør at bare du kan tillate banker eller andre å ta en kreditt-sjekk av deg. For å få koden må du kontakte selskapene som gjør kreditt-sjekk. De mest kjente er Experian, Lindorff, Soliditet og Dun & Bradstreet. NorSIS jobber med en løsning slik at du kan sperre hos alle selskapene samtidig. Foreløpig er ikke det mulig.

Men det er svært vanskelig å sperre personnummeret ditt helt.
– Det er en stor jobb. Det er mulig hvis du skal beskyttes av politiet som vitne. Men ikke hvis noen har tatt bankkortet ditt, sier Larsen Orderløkken.

Du bør sjekke kontoen din dersom lommeboka blir borte. Har noen tatt ut penger, må du varsle banken. Noen opplever også at de ikke får post lenger. Det kan være fordi svindlere har endret adressen din hos Posten.

NorSIS anbefaler å anmelde tyveriet.
– Ofte blir saker om tap av lommebok bare henlagt av politiet. Men ved å anmelde, gjør du det tydelig at ID-tyveri er et problem politiet må ta på alvor, sier Larsen Orderløkken.