Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Plast eller ekte juletre?

Stadig flere kjøper juletre tidlig i adventstida. Mange velger juletre i plast foran ekte tre.

Stadig flere kjøper kunstige juletrær. Men salget av ekte trær holder seg stabilt. Norske juletredyrkere klarer ikke å produsere nok til alle som vil kjøpe.

– Vårt inntrykk er at salget er som det har vært. Vi har ikke hatt noen nedgang på grunn av plasttrær. Det sier Bjørn Helge Bjørnstad til nyhetsbyrået NTB. Han er styreleder i organisasjonen Norsk Juletre.

Han regner med at det er juletre i omtrent ni av ti norske hjem. Hele 80 prosent av disse er ekte trær.

– Våre medlemmer over hele landet leverer rundt 1,5 millioner trær hver jul. Det er ikke nok. Vi må fremdeles hente trær fra Danmark.

Bjørnstad tror det er feil at det kunstige juletreet har tatt over for den ekte varen.

– Vi ser at det blir solgt flere plasttrær. Men det går ikke går ut over vårt salg. Jeg tror det er fordi folk har juletre i flere rom, eller utendørs.

Alle store butikker som selger kunstige juletrær, melder om at de solgte mer i fjor. De forventer å selge enda mer i år.

Det blir stadig flere typer kunstige juletre. Det finnes trær som koster fra et par hundrelapper og opp til 35.000 kroner. De finnes med og uten innebygd lys. Og med og uten snø eller andre effekter.

– Flere velger et kunstig tre med god kvalitet. De har såkalte «ekte nåler», som ser så ekte ut som mulig. De fineste er håndmalt. Man må ta på det for å oppdage at det er et kunstig tre. Det sier Aase Moland i butikkjeden Hageland.

Hun forteller at kundene ofte vil ha flere trær i huset: På barnerom, ved inngangsparti og på terrassen. Mange feirer også jul på hytta og tar med et kunstig tre dit.

– På hytta pynter de treet tidlig. Da er det klart til folk kommer, sier Moland.

Folk stiller også strengere krav til juletrærne.

– Det er vel den eneste store endringen vi har opplevd de siste årene. Folk stiller oftere krav til at trærne skal se fyldige ut. De vil at trærne er like på hver side. Folk vil at treet skal se ut som de i tegnefilmene til Disney, sier Bjørnstad i Norsk Juletre.

Han opplever også at folk ikke vil ha trær som drysser.

– Flere setter trolig opp treet tidligere i adventstiden. Derfor begynner vi salget nå i begynnelsen av desember. Men 75 til 85 prosent av salget er fremdeles uka før jul. I år er julaften på torsdag. Da vet vi at tresalget blir helga før, sier han