Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Polfarerne på vei ut av isen med båt

Polfarerne Børge Ousland og Mike Horn nådde søndag båten Lance. Ekspedisjonen i nord varte i 87 dager. Nå spiser de masse.

– Det er en veldig, veldig stor opplevelse for meg å komme hit. Det var mange ganger underveis jeg trodde at vi ikke skulle klare det, sier Børge Ousland til avisa VG.

Ousland og Mike Horn har vært på pol-ekspedisjon. De nådde båten Lance natt til søndag.

I august forlot Ousland og Horn Alaska med seilbåt. 12. september kom de til kanten av isen i nord. Siden har de gått på ski over isen i Polhavet. Turen var via Nordpolen. Planen var å gå til Svalbard.

Polfarerne har hatt store utfordringer underveis. Årsaken er isforholdene. Til sist hadde de lite mat og brensel igjen. Derfor ba de om hjelp.

– Det å endelig komme i mål etter 87 dager på isen. Det er en fantastisk bra følelse. Mesteparten av dagene har vært i mørket med hodelykt. Jeg kan nesten ikke tro det. Det er helt utrolig, sier Ousland til VG.

Horn og Ousland ble møtt på isen. Hjelperne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme forlot Lance tirsdag. De møttes på isen i Polhavet nord for Svalbard. Ousland og Horn begynte å gå tom for mat og brensel.

Det var vanskelig is der de møttes. Horn falt i sjøen i en sprekk i isen. Han måtte reddes og måtte tørke i kulda.

Nå skal polfarerne bruke tid på å komme seg. Skipet skal også seile ut fra polisen. Så skal polfarerne over i Horns seilbåt «Pangea», skriver Svalbardposten. De skal også bruke tid på å spise.

– Det er helt utrolig hvor mye man kan spise etter en sånn ekspedisjon. Det er forrett, hovedrett og dessert, før man begynner på ny forrett igjen. Næringen suges opp av kroppen. De kommer til å spise mye, sier Lars Ebbesen i ekspedisjonen til avisa.