Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Politiet kan fjerne leir med romfolk

Namsfogden i Oslo mener at politiet kan fjerne romfolk fra ulovlige leire i Oslo. Statsbygg har nok en gang måttet gå til retten for å få forsøke å få bort en leir fra tomta si.

Alexander Dey er namsfogd i Oslo. Han mener Statsbygg ikke trenger en rettslig prosess hver gang de vil fjerne romfolk-leire. Det gjelder leire på en tomt ved Sognsvann i Oslo. Det er Statsbygg som eier tomta.

– Jeg mener at politiet til en viss grad kan gripe inn direkte. Sett at noen kom hjem til deg og slo seg ned i hagen din. Da ville du kunne ha ringt politiet. Det skal ikke være slik at du alltid må gjennom en tung prosess. En prossess hvor domstolen skal kverne på saken først, sier Dey til nyhetsbyrået NTB.

Informasjonsansvarlig Mette Nordhus i Statsbygg sier de snakket med politiet i fjor. Da ba de om hjelp til å fjerne romleiren ved Sognsvann.

– Da fikk vi beskjed om at politiet vurderte saken slik at de ville ha en kjennelse. Vi har ikke snakket med politiet angående fjerning av årets leir, sier Nordhus.

LES MER HER:Romfolk kastet ut fra park i Oslo

I slutten av juni fikk romfolket medhold. Statsbygg ba tingretten om en midlertidig forføyning for å få fjernet teltleiren.Det betyr at det må skje med en gang. Fredag forrige uke sendte de inn en begjæring om utkastelse til byfogden. Det betyr at de ønsker en kjennelse på å få noen fjernet fra sin egen tomt.

Det var samme framgangsmåte som gjorde at Statsbygg fikk fjernet teltleiren som lå på samme tomt i fjor.

– I fjor tok prosessen med utkastelse 3,5 måneder. Nå håper vi at det ikke tar så lang tid, sier Nordhus.

Politiet i Oslo ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB.

Hilde Kollbær Strømme er dommer i Oslo byfogdembete. Hun sier at de har mottatt begjæringen fra Statsbygg. Til vanlig skal de som er saksøkte i slike saker, få to uker på å si hva de mener om saken. Så skal byfogdembetet se om det skal være et rettsmøte eller om saken skal behandles ut fra det som er skrevet om den.

– Vi må regne med minimum én måneds behandlingstid, sier Kollbær Strømmen.

Dersom Statsbygg får medhold, vil det ta tid før leiren fjernes. Den andre parten skal varsles og ha mulighet til å rydde bort eiendelene sine.

LES MER HER:Nekter å stenge leir

Statsbygg er bekymret for at teltleiren forurenser nærmiljøet med søppel og avføring.

Oslo kommune var på befaring i området 10. oktober 2012. Smittevernlegen i Oslo mente da at overflatevann fra leirene kunne forurense badevannet i Sognsvann.

Statsbygg er ikke oppdatert på dagens situasjon i leiren. Men de sier at de ikke har grunn til å tro at situasjonen er bedret.

I slutten av mai ryddet Oslo kommune en annen teltleir. Den ligger på kommunens tomt like ved Statsbyggs tomt. Siden har romfolket anmeldt kommunen for å ha sjålet tingene deres, ifølge avisa Aftenposten.