Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Posten frykter folk ikke vil hente pakkene sine

Fra nyttår må alle betale moms og toll for matvarer fra utlandet. Posten er redd for at folk vil la være å hente pakker.

Fra nyttår kan du ikke lenger handle mat og drikke fra utlandet uten moms og toll. Da oppheves grensa på 350 kroner for slik handel. Posten frykter at folk vil la pakkene bli liggende hos dem. Det er når folk oppdager at de må betale toll og moms.

De nye reglene gjelder fra 1. januar. De sier at du må betale avgiften moms og toll. Det er når du kjøper mat og drikke fra utlandet. Det samme gjelder kost-tilskudd.

Fram til nyttår kan vanlige folk kjøpe mat og drikke for inntil 350 kroner. Det er inkludert frakt. Da slipper en å betale avgifter.

– Vi er redd for at mange lar være å hente pakkene sine. Det er dersom de ikke kjenner til at regelverket er endret. Det skjedde i Sverige da et lignende fritak fra avgift ble fjernet, sier John Eckhoff. Han er pressesjef i Posten Norge.

Handler du mat eller drikke fra en nettbutikk som ikke ordner tollen for deg? Da vil Posten fortolle varen. Dette koster 299 kroner fra 1. januar. Noen nettbutikker har tilpasset seg de nye reglene. De fortoller varen på vegne av kundene. Da vil avgiftene inkluderes i prisen. Da trenger ikke kjøperen å betale noe mer når varen er kommet til Norge.

Er du i tvil hva som gjelder? Spør i nettbutikken, sier Posten.