Poteten gjør comeback

Ny undersøkelse viser at nordmenn spiser mer grønnsaker.

Bildet viser et par hender som plukket poteter opp av jorden.
POTET: Nordmenn spiser mer grønnsaker, deriblant potet.
Publisert

Vi spiser mer grønnsaker og mindre rødt kjøtt. Det viser en ny undersøkelse av nordmenns kosthold, gjort av Helsedirektoratet.

– Å spise mer grønnsaker, sammen med mer frukt, bær og grove kornprodukter, er noe av det viktigste man kan gjøre for å ha et sunt kosthold.

Det sier helsedirektør Cathrine Lofthus i en pressemelding.

Populært med potet

Poteten er blant grønnsakene nordmenn spiser mer av. 

For ti år siden brukte vi  i gjennomsnitt 25 kilo produkter med potet hver i året. I dag bruker 33,4 kilo.

Poteten var lite populær på 90-tallet. Da var det var mer populært å spise pasta og asiatisk, fordi folk hadde fått mer penger og bedre råd. Det forteller forsker Annechen Bahr Bugge til nyhetsbyrået NTB. 

Nå har det kommet flere typer poteter, og man har funnet flere måter å bruke den på. 

– Man kan bake eller bruke airfryer, og det går raskt å koke poteter, sier Bugge.

Mindre sjømat og rødt kjøtt

Undersøkelsen viser at vi spiser mindre fisk og sjømat. 

De siste ti årene har forbruket gått ned 18 prosent. Bare det siste året har forbruket gått ned 2 prosent.

Helsedirektroratet har spurt hvorfor folk ikke spiser mer fisk. Da svarer havparten at det er for dyrt.

Vi spiser også mindre rødt kjøtt. Årets målinger har ikke vært så lave på 25 år.

Det er en positiv utvikling. Et for høyt inntak av rødt kjøtt er koblet til hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. Det mener Helsedirektoratet.