Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Press for å lage kalender til advent

Mange kvinner føler et press til å ha en fin kalender til advent. En super-mamma lager julekalender med perfekte gaver.

I magasiner, på jule-utstillinger og reklamer vises fine jule-kalendre som foreldre har laget. Men det er ikke bare positivt å lage jule-kalendre, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det finnes mange forskjellige jule-kalendre. Mange lager 24 små gaver som de pakker i papir med silkebånd. Og så henger de dem opp på en flott måte. Det er ofte en flink mamma som gjør det, og hun smiler når hun gjør det. Derfor kalles hun super-mamma.

– Jeg tror mange kvinner føler et press til å ha en fin kalender til advent. I blogger og magasiner vises alt som perfekt og flott, sier Karianna Gamkinn til NTB.

Hun er forfatter og har bloggen mammadamen.com på internett. Der forteller hun om tips til hvordan en julekalender kan lages.

LES OGSÅ HER: Julestemning på øret

– Det er viktig å finne ut hva som passer for deg. Det er helt feil og forferdelig om kalenderen blir noe vondt og vanskelig i advents-tida. Folk bør ikke få dårlig samvittighet fordi de velger å kjøpe en julekalender, sier Gamkinn til NTB.

Mange kritiserer folk som bruker mye penger på julekalenderen. Det liker ikke Gamkinn

– Hvis noen først skal bli sint på at folk bruker mye penger på å kjøpe ting, så synes ikke jeg en julekalender der det verste, sier hun.

Hun fikk selv en julekalender i barndommen, og den hadde ikke sjokolade.

– Jeg syns advents-kalenderen er en fin tradisjon. Det er en koselig måte å telle ned til Julaften. Det er barnas høydepunkt. Barn krever ikke flotte kalendere. Det er ofte vi voksne som gjør det, sier Gamkinn til Klar Tale.

LES OGSÅ HER: – Unngå jul på kreditt

Gamkinn foreslår at vi tenker på dette.

– Spør deg selv: Hvem gjør jeg dette for? Barna, meg selv eller for å vise meg? Hvis det er for barna, kan du slappe helt av. De er fornøyd med det meste. Hvis du gjør det for deg selv, bør du velge en kalender du trives med, sier hun.

Hun innrømmer at hun reagerer litt på dem som sier at alt er så enkelt.

– De sier at de har laget den på noen timer. Fortell heller at du har brukt fem dager og at det var en kjempejobb. Ikke la andre føle at dette er så lett at alle burde gjøre det, sier hun

Judith Van Der Weele er psykolog fra Nederland.

– Det er en veldig interessant tradisjon. Foreldrene lager hjemmelagde kalendere fordi det minner dem om barndommen. Noen gjør det fordi de ikke fikk julekalender selv, sier hun til NTB.

Hun synes at vi må tenke på hva vi sier når vi er så opptatt av å lage flotte julekalendre.

– Tenk på hva de som står utenfor føler, sier Van Der Weele til NTB.