Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Professor truet og journalist overfalt av etiopiere

Professor Kjetil Tronvoll blir hetset og truet av etiopiere. En journalist for en norsk avis er overfalt i Etiopia.

Professor Kjetil Tronvoll er en av verdens største eksperter på Etiopia. Han blir hetset av etiopiske myndigheter. Etiopiere i Norge truer ham på livet. Det skriver nyhetsbyrået NTB. 

Tronvoll er professor i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole i Oslo. Han har forsket på Etiopia og Eritrea siden begynnelsen av 1990-tallet.

Han har også bakgrunn som professor i menneske-rettigheter ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet vært tilknyttet London School of Economics, Columbia University og universitetet i Addis Abeba i Etiopia som forsker.

Det er ulike etniske og politiske grupper i Etiopia. De er veldig uenige med hverandre. Tronvoll har opplevd hets og trusler før. Men i november i fjor ble det ekstra ille. Da startet Etiopias statsminister en militær operasjon mot partiet Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). 

Myndighetene i Addis Ababa var misfornøyde med det Tronvoll skrev om situasjonen. De har startet en kampanje mot professoren, sier han. 

Shumete Gizaw er leder for den etiopiske etterretnings-tjenesten INSA. Han anklaget Tronvoll for å få penger av TPLF for å spre falsk informasjon om krigen i Tigray. 

Tronvoll sier at det ikke stemmer. Etiopias statlige nyhetsbyrå ENA delte nyheten om anklagene. Etiopiere i Norge oppdaget nyheten. Det gjorde at Tronvoll fikk mange trusler, også drapstrusler. 

Etiopias ambassade i Stockholm sier at de ikke er kjent med at Tronvoll har fått drapstrusler. Det skriver de i en epost til NTB. De har heller ikke hørt om anklagene fra etterretnings-tjenesten INSA. 

– Det vi derimot er kjent med, er professor Kjetil Tronvolls gjentatte og ubegrunnede kritikk. Og grunnløse alvorlige anklager mot den etiopiske regjeringen, står det i eposten.

Mandag ble Lucy Kassa overfalt i Addis Abeba. Menn med våpen truet henne på livet. Kassa er journalist for den norske avisa Bistandsaktuelt. Hun ble slått ned i sitt eget hjem. Hun tror overfallet har politiske årsaker. 

– Angriperne tok med seg PC-en hennes og truet henne med døden. Det var dersom hun fortsatte å skrive om situasjonen i den krigsherjede Tigray-regionen, skriver Bistandsaktuelt.

Den 29 år gamle journalisten er selv fra Tigray. Hun sier til avisa at tre personer angrep henne. De hadde våpen og var kledd i vanlige klær. 

– De gjennomsøkte boligen uten å ha noen ordre om ransaking. De truet med å drepe meg fordi jeg skriver dårlige historier om Tigray, sier Kassa.

Bistandsaktuelt har sagt ifra til Utenriksdepartementet, den norske ambassaden i Addis Abeba og internasjonal seksjon i Norsk Journalistlag om saken.