Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Professor vil sende barna til slakteriet

Barn har et feil bilde av landbruket. De bør se virkeligheten på et slakteri, mener professor.

– Besøks-bondegårder er en av de store løgnene i vår kultur. Vi lever av å produsere og spise dyr. Da bør vi vise hvordan det skjer. Vi kan ikke late som det er annerledes enn det faktisk er, sier Runar Døving. Han er professor i sosial-antropologi ved Markedshøgskolen i Oslo. Han er også forsker ved Statens Institutt for forbruks-forskning (SIFO). Det skriver avisa Nationen.

Døving mener at besøks-gårder gir feil bilde av hvordan landbruket egentlig behandler dyr. Han mener at folk ser en idyllisk bondegård når de er på besøks-gårdene. Men de ser ikke hvordan landbruket virkelig er.
– De tar vare på en løgn når de ikke viser hvordan produksjonen skjer. Send heller ungene på slakteriet. Eller la dem følge dyrene på et vanlig gårdsbruk, sier han.

Bondelaget liker ikke forslaget.
– Bønder har en travel hverdag. Vi er nødt til å ha et spesielt opplegg for å la folk komme på besøk. Derfor har vi besøks-gårder, sier Nils T. Bjørke. Han er leder i Norges Bondelag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Landbruket lyver ikke for barna, mener Bjørke.
– Besøks-gårder gir seg ikke ut for å være noe annet enn de er. Ingen sier at de er typiske for norsk landbruk, mener Bjørke.