Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

PST etterforsker islamist fra Skien

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) skal etterforske en islamist fra Skien. I helgen var han med i en terrorvideo fra Irak.

Søndag kveld ble en video publisert på nettstedet LiveLeak. Den viser blant annet 24 år gamle Bastian Vazquez fra Skien i Telemark. Han forteller om hvordan han og andre opprørere drepte irakiske soldater i kampen om en grensestasjon.

Nå har Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) bestemt seg for å etterforske mannen.

I filmen fra terror-organisasjonen ISIL presenteres han med navnet Abu Safiyyah. Han kommenterer og viser fram sprengningen av en politistasjon.

– Vi drepte de fleste som var her. Noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, sier mannen.

LES MER HER: – Nordmenn kjemper i Irak

PST sier tirsdag ettermiddag at de har bestemt seg for å starte etterforskning av Vasquez. Det er i forbindelse med den nye videoen.

– Det er bestemt i dag å starte etterforskning av Bastian Vasquez. Det er i forbindelse med publisering av videomateriale knyttet til terror-organisasjonen ISIL. Grunnlaget er mistanke om brudd på straffelovens paragraf 147d. Det forteller informasjonssjef Martin Bernsen i PST til nyhetsbyrået NTB.

24-åringen er fra før tiltalt for trusler mot det norske kongehuset. Han har også truet tidligere statsminister Jens Stoltenberg. Han er etterlyst internasjonalt i forbindelse med denne saken.

Advokat John Christian Elden er mannens norske forsvarer.

– Jeg noterer at det er min klient som står fram i videoen, sa Elden til NTB mandag.

– Han har så langt jeg er kjent med ingen planer om å reise til Norge, sa han.