Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

PST har pågrepet mulla Krekar

Mandag ble Krekar dømt til 12 års fengsel i Italia. Mandag kveld ble han pågrepet i Oslo.

Mulla Krekar ble mandag dømt til 12 års fengsel i Italia. Han ble dømt for planlegging av terror. Han var ikke til stede i rettssaken. Han har nektet å reise til Italia. Etter dommen ble han etterlyst av italienske myndigheter. Mandag kveld ble han pågrepet av Politiets sikkerhets-tjeneste (PST).

– PST, med bistand fra Oslo politidistrikt, pågrep mandag kveld mulla Krekar. Årsaken var en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse. Den kom fra italienske myndigheter. Det skrev PST på nettsamfunnet Twitter rundt midnatt natt til tirsdag.

Onsdag vil Oslo tingrett trolig si om han kan varetekts-fengsles. 

Politiet vil ikke si hvor eller når Krekar ble pågrepet. Det sier Christian Krohn Engeseth til nyhetsbyrået NTB. Han er operasjonsleder i Oslo politidistrikt. PST vil heller ikke si noe særlig.

– Vi har ingen kommentar. Flere detaljer kommer i morgen klokken 8, sier PST til NTB.

Brynjar Meling er Krekars advokat. Han sier dommen blir anket.

Meling sier at Krekar ble pågrepet i sitt hjem i Oslo. Han synes PST har handlet på en underlig måte.

– Krekar er den mest etterforskede mannen med en av de mest henlagte sakene de siste årene. Det har gjort at det politiske presset mot PST har vært stort. Det er nå trist at PST lar seg bruke politisk i prosessen i Italia. Det sier Meling til NTB klokken 0.10 natt til tirsdag.

Advokaten sier at han forsøker å kontakte Krekar i arresten.

Krekar heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad. Aktor mente han burde dømmes til 10 års fengsel, ifølge den italienske kanalen Rai News. Krekar ble pågrepet 12. november 2015. Samtidig ble flere andre menn i Europa pågrepet. Det var i en aksjon som italiensk politi satt i gang.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terror-nettverk. Nettverket heter Rawti Shax og skal være knyttet til terrorgruppa IS. Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre personer. Disse var kurdiske irakere og kosovoalbanere. Alle sammen ble pågrepet under aksjonen, melder kanalen NRK.

Rettssaken skulle egentlig starte i Bolzano i Italia 13. mars 2017. Men den har blitt utsatt flere ganger.