Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Rådyrt med sunn mat

Mat som er merket som sunn, koster 50 prosent mer enn vanlig mat som kan være like bra.

Avisa VG har sett på matvarer som er merket som sunne. De har et grønt nøkkelhull-merke. Merket skal sikre at maten har en del fiber og at den ikke inneholder så mye fett, salt og sukker. De som lager maten, kan heller ikke bruke kunstige søtstoffer.

Denne sunne maten koster ofte mye mer. Og i mange tilfeller finnes like sunne matvarer uten nøkkelhull-merket, men til mye lavere pris, skriver VG.

Den lettere gulosten fra Tine er merket med nøkkelhull. Den koster 37 prosent mer enn den lette osten fra firmaet Synnøve Finden. Men ostene inneholder nesten det samme.

Produsentene av pizza Grandiosa har laget en sunnere pizza som er merket med nøkkelhull. Men den pizzaen er hele 56 prosent dyrere enn den vanlige Grandiosaen. Likevel inneholder den sunne varianten bare litt færre kalorier. En vanlig Grandiosa koster 34,30 kroner. Du må betale 53,47 kroner for en nøkkelhull-merket pizza Grandiosa med biff og løk.

Firmaet Bakerns ferske grovbrød med nøkkelhull koster 41,40 kroner kiloen. Grovbrødet fra Din Baker er like grovt og sunt, men koster bare 22,53 kroner for en kilo. Det er nesten halvparten så mye.

LES MER HER: Vanskelig å spise sunt

I gjennomsnitt er varene med det lille grønne merket over 50 prosent dyrere, enn den umerkede maten. Det viser VGs pris-test.

Emneord

norge n helse mat