Norge

Raner for å få status i gjengen

Det har vært over 200 ran av personer i Oslo de siste to månedene. Mange av ranerne er unge. – Ran gir status i gjengen, sier ekspert.

De siste to månedene har det vært mange personran i Oslo. Politiet tror det er en gruppe med 10 til 20 personer som gjør mange av ranene.

Politiet har fått inn over 200 anmeldelser av ran. Det er mange flere enn vanlig i september og oktober. Søndag ble en person på Grorud i Oslo ranet. Ranerne tok mobiltelefonen hans.

Politiet mistenker at flere av ranerne de siste to månedene er under 18 år. Ofte er det flere personer som utfører ranet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: 16 ran på fire dager

– Ran gir status i gjengen, sier Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen til Klar Tale. Hun forsker på vold.

– Statusen skyldes at raneren står ansikt til ansikt med offeret. Det gir ranet ekstra spenning, sier hun.

Ofte er det en gruppe med 10 til 20 personer som gjør veldig mange av ranene, sier Bjørnebekk.

– På slutten av 1990-tallet var det mange ran. Så tok politiet 15 personer. Da ble det færre ran, sier hun.

Flere aviser skriver at det er veldig farlig i Oslo nå.

– Når politiet tar en del av ranerne, går antall ran tilbake til det normale, sier hun.

Men Bjørnebekk sier at noen måneder har flere ran enn andre.

– Dessuten er Oslo en trygg by i forhold til mange andre byer i Europa. Det er blitt mindre kriminalitet blant ungdom, sier Bjørnebekk.

LES MER HER: Mobilraner er utskrevet fra sykehuset

Politiet har laget en egen gruppe som skal ta ranerne. Flere politifolk skal jobbe for å finne disse personene.

– Mange av ranerne hater politiet. De bryr seg ikke om de blir tatt. Politiet må samarbeide med skolene for å finne ut hvem som blir ranere, sier Bjørnebekk.

Mange av ranerne er norske, men med utenlandsk bakgrunn. Det vil si at de for eksempel har foreldre fra utlandet, men har vokst opp i Norge.

– Men det er snakk om veldig få personer. De aller fleste med utenlandsk bakgrunn i Oslo raner ikke folk, sier Bjørnebekk.

Rune Berglund Steen er leder i Antirastisk Senter. Han synes mediene har gjort en dårlig jobb i saken om ranene. Han tror folk har lyst til å lese om negative saker som dette.

– Det er viktig at avisene skriver om kriminalitet. Men avisene burde ikke skrive at Oslo er en farlig by. Det er den ikke i forhold til andre byer i Europa, sier Steen til Klar Tale.

LES MER HER: Færre ran i Norge

Han frykter at unge med utenlandsk bakgrunn skal oppleve rasisme.

– De fleste unge med innvandrer-bakgrunn raner ikke folk. Jeg frykter at folk mistenker at de fleste av dem gjør det, sier han.

Mediene burde snakke med ungdommer med utenlandsk bakgrunn om rasisme.

– Politiet mistenker oftere utenlandske ungdommer. Jeg har snakket med flere av disse unge menneskene. Mange av dem sier politiet har snakket med dem, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå