Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ras fra Mannen kan komme snart

Skredet i Mannen kan komme i løpet av 24 timer. Det sier sjefsgeologen.

I flere år har det vært fare for at fjellet Mannen i Åndalsnes kan rase ut. I natt har det vært store bevegelser i fjellet. Sjefsgeologen tror at skredet kan komme i løpet av det neste døgnet.

– Bevegelsene begynte å øke ved 22-tiden søndag kveld. Den har gått fra syv millimeter i døgnet og til to-tre centimeter i løpet av natten. Det sier Lars Harald Blikra til avisa VG. Han er sjefsgeolog.

Søndag kveld var det meldt store nedbørmengder. Det fikk fjellet Mannen til å røre på seg.

– Vi så på utviklingen at det da bare var noen timer til et eventuelt skred. På natta mellom klokka fire og fem stabiliserte det seg igjen. Nå er det oppe i 2-2,5 centimeter bevegelse i døgnet, sa Bikra.

Han tror skredet kan komme det neste døgnet.

Det er ventet mye nedbør fra i kveld. Natt til tirsdag er det meldt 22,5 millimeter nedbør i timen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Bikra sier til VG at de har et team med geologer og teknisk personell. De følger bevegelsene tett.

De evakuerte bor hos venner og familie i kommunen. Kommunen ser på andre og mer varige løsninger. Det er hvis ikke raset kommer snart. Geologer har overvåket fjellet med sensorer siden 2009.

Forrige onsdag ble elleve innbyggere og senere 200 dyr evakuert fra området. Målinger fra fjellet Mannen i Rauma utløste skredalarm. Derfor måtte innbyggerne evakuere.