Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Raset kan komme

Fjellet Veslemannen kan komme til å rase. Fjellet beveger seg litt hver eneste time. Men fint vær kan utsette raset igjen.

Fjellet Veslemannen er en del av fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Flere ganger har det vært fare for at det kan rase. Og nå er sjansen enda større enn før. Årsaken er at det regnet mye i helga. Og regnet utvider sprekkene i fjellet.

Det øvre delen av fjellet beveger seg mer enn 1 millimeter i timen. Det gjør at geologer har sagt at det er nest høyeste fare for ras. Onsdag beveget fjellet seg litt mindre øverst, mens det var mer fart lenger ned.

Onsdag morgen hadde tre av målepunktene på Veslemannen målt bevegelse på til sammen 12,1 millimeter. I løpet av hele den siste uken har bevegelsene i fjellpartiet vært på over 6 centimeter, skriver nyhetsbyrået NTB. Det er det meste fjellet har beveget seg siden oktober i fjor. Da beveget Veslemannen seg mellom 6 og 7 centimeter i døgnet. 28. oktober mente geologene at et stort fjellskred bare var noen timer unna. Dermed ble folk som bodde i nærheten, evakuert. Ingen fikk heller være på hytter i området.

Men det varslede skredet kom aldri. Bevegelsene stanset gjennom vinteren, men begynte å vise seg igjen i mai. 30. juni ble farenivået tatt ned.

Veslemannen ligger mellom 1.100 og 1.200 meter over havet. Det består av mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter fjell. Det betyr at det er mye masse som kan rase ut om det blir ras. Men været har mye å si for dette. Det er meldt solfylt og tørt vær de neste dagene. Det minsker faren for skred i fjellmassivet.

– Vi vet at fjellpartiet reagerer på nedbør. Så vi har en forventning om at det går litt ned og stabiliserer seg nå. Men foreløpig beveger fjellet seg mye, sa sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE. Han snakket med Åndalsnes Avis tirsdag.

– Vi følger nøye med, sier han. Mannen er et av fire ustabile fjellpartieri Norge som overvåkes hele døgnet. De andre fjellpartiene er Hegguraksla og ikke minst Åkneset. Begge ligger i Møre og Romsdal. Også Nordnesfjellet i Troms overvåkes. Alle kan utvikle seg til fjellskred.

Fjellpartiet Åkneset er aktuelt i filmen «Bølgen». Den viser hvordan fjellmassivet raser ut i fjorden og skaper en kjempebølge som velter inn over Geiranger.

LES MER HER: Mannen beveger seg